Stäng
oktober 20, 2015
Somar Al Naher, medarbetare
Köttfri mat. Foto: Matthew Mead/AP/TT

Köttet är inte längre din privatsak

Att lägga sig i vad folk äter är känsligt. Till och med känsligare än att jorden går under.

För trots att köttkonsumtionen är en av de största miljöbovarna är det inget politiskt parti i riksdagen som tar frågan på allvar. Men vi måste faktiskt sluta se mat som enbart något privat. Ja, jag vet, en del oseriösa debattörer ropar redan SOVJET! Gäsp.

Vi människor är beroende av varandra och av att klimatet fungerar. Därför är din tallrik även andras angelägenhet.

Som det ser ut just nu råder det extrem ojämlikhet kring mat. Människor, främst i vår del av världen, äter enormt mycket kött och mejeriprodukter, reser och flyger mycket, medan fattiga får ta nästan hela smällen av klimatets baksidor. De tar smällen i form av torka, översvämning, matbrist och livsfarlig desperation. Det är inte särskilt demokratiskt.

Vår höga konsumtion av kött hänger ihop med främst två allvarliga miljöproblem:

 1. Energislöseri.
  I ett inslag i SVT förklaras det pedagogiskt: för att få fram ett paket bacon krävs stora odlingsytor för att kunna mata grisarna. Det spannmål som går till djurfabrikerna hade i stället kunnat användas till att mätta – många fler – människor.
  Eller som Pernilla Berg, från mat- och miljöinformation sa i vår senaste podd ”Hur funkar det?”: Det går åt tio gånger mer energi till att producera kött än vegetabilier. Det är inte klimatmässigt hållbart.
 1. Utsläppen.
  Köttproduktionen leder till stora utsläpp av metangas och lustgas. Dessutom leder utsläppen av fosfor och kväve, som kommer från djurens avföring, till övergödning i våra vatten. Forskarna på Havsmiljöinstitutet ser så pass allvarligt på läget att man bland annat vill se en köttskatt.

Vi i medierna gör inte heller vårt jobb med att få ställa rätt frågor om köttet och dess miljöpåverkan. Det är inte direkt så att vi jagar makthavarna kring köttet. Trots situationens allvar.

De förändringar våra politiker bör göra är:

 1. Införa köttskatt.
  Djurens liv och klimatet måste värdesättas högre. Vi människor ska inte konsumera djur som en dussinvara.
 2. Se över subventionerna till jordbruket.
  Ge bönderna incitament och stöd att odla hållbara grödor och spannmål. Subventionera alternativ till kött och mejeri (tyvärr har regeringen gjort det omvända).

I väntan på att politiken ska se samhällsansvaret kan du som privatperson göra en del. I vår senaste podd listar vi en mängd tips och råd.

 1. Utmana dig själv och dina vänner eller kollegor att äta veganskt. Testa en veganvecka. Dela dina favoritrecept på sociala medier.
 1. Våga prova alla nya fantastiska produkter som ersätter kött, seitan, tzay, oumph och toufu bara för att nämna några. Eller varför inte byta ut några ingredienser i taget. Byt ut kogrädde mot havregrädde i matlagningen. Eller köttfärs mot sojafärs.
 2. Gå en vegansk matlagningskurs, låt dig inspireras av alla bloggar på nätet, kolla in vegomagasinen. Eller varför inte starta matlagningskvällar med kompisar.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se