Stäng
april 6, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Kenny Bengtsson / TT

Kör ut dem från banken – kör ut dem från Skatteverket

Uppdrag Granskning visar i kväll hur Nordea hjälpt en kazakisk oligark att gömma pengar undan skatt, hur de medverkat till att bakdatera – förfalska – dokument åt kunder mot betalning (350 dollar kostar det) och hur de profiterat på att vara allmänt skurkaktiga och omoraliska.

En svinighet som enbart syftar till att hjälpa de redan besuttna, de rika, de som har allra störst möjlighet att bidra till det gemensamma. Den gruppen har Nordea allierat sig med – bortom vad som är lagligt – för att de ska slippa vara med och ta ansvar för de samhällen de verkar i. Det luktar. Det stinker. De som medverkat till detta bör köras ut från bankkontoren med omedelbar verkan. Banken bör straffas och skattesmitarna jagas.

Men de kan inte jagas av Skatteverket så länge Skatteverket är korrupt och infekterat. Även där måste ett antal individer köras ut, och systemfelet åtgärdas. För Uppdrag Granskning visar också hur eliten skyddar eliten även där. UG visar hur Skatteverkets högsta chefer – som tidigare jobbade för alliansregeringen (surprise!) – har tipsat bland annat Frank Belfrage om att journalisterna på SVT granskar hans skumrask och skattesmitande. Det har inte heller begränsats till Belfrage, många andra har också hållits om ryggen av direktörerna på Skatteverket. Det luktar. Det stinker. Kör ut dem.

Att eliten fuskar, fifflar och roffar åt sig är knappast överraskande för någon. Det är så vi känner dem, så har det tyvärr alltid varit. Det enda som kan hindra dem är politiker som vågar ta tag i problemet. Här vilar nu ett enormt ansvar på den rödgröna regeringen, som därmed också har en fantastisk möjlighet att visa medborgarna: Vi tolererar inte det här. Vi agerar. Vi slår till stenhårt.

Nu måste vi få prov på ett mycket kraftfullt agerande från Stefan Löfven (S).

Ju förr desto bättre, för affärerna och skandalerna som avslöjas kommer bara bli fler och fler. Det gynnar inte regeringen att framstå som saktfärdig och passiv när samhällseliten vägrar vara med och ta ansvar för samhället. Kör ut dem.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se