Stäng
augusti 29, 2018
Sara Martinsson, skribent
SD-ledarens utspel om P3 är mindre känslor, mer politik. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kontroll över kultur och media ska bära SD:s dröm

Att Jimmie Åkesson (SD) inte gillar media är känt sedan länge. Redan 2010 bestämde han sig för att sälja sin TV och sluta betala licensen, eftersom han inte fick vara med i SVT. Då vädrade han också åsikten att det kanske vore lika bra att lägga ner public service-televisionen.

Åtta år senare står nu P3 på tur att få spela huvudrollen i SD-ledarens mediepolitiska framtidsvisioner.
– Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 direkt. Jag tycker det är vänsterliberal smörja, sa han i Morgonpasset i samma kanal.

Utfallet låter som något Åkesson gör i affekt. En personlig åsikt, väl överensstämmande med det trendiga mediaförakt som grasserar på de delar av Twitter som SD hämtar sin inspiration ifrån. Han fick också mycket riktigt applåder från de samma efter programmet:

Att sikta in sig på kultur och media är som bekant en populär metod för Åkessons ideologiska sinnefränder. Jonas Sjöstedt (V) var snabb att dra parallellerna till andra europeiska länder:

SD:s chefsideolog Mattias Karlsson lägger själv gärna ut texten kring hur han resonerar i de här frågorna:
– Vi vill göra samma marsch genom institutionerna som 68-vänstern har gjort, sa han 2011 i en intervju med Aftonbladet Kultur, där han redogjorde för hur SD vill använda kultur och media för att skapa sin drömnation.
– Det är svårt att i grunden förändra samhället enbart genom parlamentet. Man måste ta upp kampen inom föreningslivet, kultursektorn och utbildningsväsendet.

Det är den tankemodellen som ligger bakom när Åkesson tycks bete sig uppjagat och irrationellt för att en P3-satiriker skämtat om hans spelmissbruk. Han verkar reagera med magen, och gör nog så på ett plan. För så djupt bottnar han i ett sätt att förstå samhället som innebär att han och hans politik ska ha rätt att styra innehållet i kulturen och medierna.

Hans känslor är lika mycket en personlig kränkthet över vad som sades, som en ideologisk motvilja inför att vi än så länge, tack och lov, har pressfrihet.

Men bara faktumet att SD allt oftare och öppnare vädrar den här typen av åsikter är ett tecken på att vi befinner oss på ett sluttande plan. När förslaget om att TV-avgiften ska avskaffas och public service finansieras med skattemedel nu ser ut att bli verklighet måste verkligt höga krav ställas för att säkra – stärka – oberoendet.

För även om politiker från flera olika partier, inklusive kulturministern, nu gått ut och tagit avstånd från Åkessons uttalande, kan läget vara väldigt annorlunda redan om några veckor. För att inte tala om efter nästa mandatperiod.

Med SD vid makten kan vi glömma fria medier. Dagens utspel är bara ytterligare ett bevis på vad de verkligen vill.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se