Stäng
maj 17, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Konkurrens och vinstjakt står i vägen för världens bästa skola

En granskning som SVT gjort visar att många friskolor, främst på gymnasienivå, ger så kallade ”snällbetyg” till sina elever. Skillnaden mot kommunala skolor är stor.
– Det är klart det finns incitament i dag att skolan vill visa upp betyg för att locka elever, säger Skolverkets Karin Hector-Stahre till SVT.

Precis så enkelt är det tyvärr. ”Det är klart att det finns incitament” att ge glädjebetyg. Det är ju precis på det sättet vi byggt om vårt skolsystem. Det är så det ska funka, enligt den modell vi har i dag.

Friskolornas glädjebetyg har diskuterats många gånger. Samma sak med hur alla skolors konkurrens om elever, även kommunala, påverkar betygsättningen. Att alla slåss om att få elever och att bra betyg är ett av de enklaste sätten att lockar folk till en skola har gett oss den här effekten. Kunskaperna blir sämre medan betygen blir högre. Och högre. Och högre.

Den svenska skolan har blivit en betygsbutik.

För att göra upp med skolans enorma problem behöver alltså inte bara vinstjakten tvingas bort – även skolpengssystemet och skolvalet måste förändras.

Först så kan vi återigen få världens bästa skola.

Sök på Politism.se