Stäng
augusti 24, 2017
Elisabeth Lindberg, redaktör
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra (M) håller tal under Moderaternas dag i Almedalen. Foto: Janerik Henriksson / TT

Konflikten handlar inte om Anna Kinberg Batra

Striden i Moderaterna om Anna Kinberg Batras partiledarskap har skruvats upp rejält de senaste dagarna. Kommunalråd från rika Stockholmskommuner har krävt hennes avgång liksom ungdomsförbundet MUF. Det utmålas som att de dåliga opinionssiffrorna äventyrar chanserna till valseger 2018. Men egentligen är konflikten enormt mycket större än vem som ska ta duellen mot Stefan Löfven nästa år.

Priset till förra årets modebegrepp går till den så kallade GAL/TAN-skalan (grön/alternativ/liberal kontra tradition/auktoritär/nationalistisk). På den delar väljare upp sig i liberaler och konservativa på ett sätt som skär igenom den traditionella höger/vänster-skalan. På den kan vi också hitta källan till konflikten i Moderaterna som statsvetaren Katarina Barrling sammanfattat i en text hos Axess Magasin.

Det Barrling inte tar upp i sin intressanta genomgång är konflikten mellan arbete och kapital. Bara för att GAL/TAN ökat spänningarna i politiken betyder det inte att höger/vänster-dimensionen kan räknas bort. Snarare måste de både skalorna alltid läggas ihop. Konflikten mellan arbete och kapital påverkar inte heller bara socialdemokratin. Lika mycket har det blivit en konflikt mellan liberaler och konservativa.

Arbetarrörelsen har anklagats av borgerligheten för att stänga gränser genom sina krav på till exempel kollektivavtal för alla arbetare oavsett hemland. Det är dock ett sätt för arbetarrörelsen att försöka samla de arbetare som i huvudsak tjänar ihop sitt levebröd nationellt (vilket är de flesta). De upplever att lönekonkurrens från utländska arbetare drar undan mattan för dem. En del har börjat sympatisera med Sverigedemokraterna.

Samma problem finns även i borgerligheten själv. Men konflikten har först nu kommit upp till ytan. Mycket på grund av migrationspolitiken och framför allt den liberala inställningen till arbetskraftsinvandring. Många av de företagare som också känner av globaliseringens prispress och nu i ilskan gått till Sverigedemokraterna var förr borgerliga väljare. Sannolikt moderater. De vill ha ordning och reda. Till och med en kritik av det globala kapitalet från höger. Konservatism helt enkelt.

Den här motsättningen mellan globaliseringen och intresset av nationella regleringar inte bara bland arbetare utan även i näringslivet har helt förbisetts. Det handlar inte om öppenhet kontra slutenhet. Det handlar om vad man grundar sin tillvaro på och hur rädslan för att tillvaron vittrar sönder inte mötts med någon konkret politik.

Sverigedemokraternas strategi för att växa har varit att skapa ett gemensamt intresse hos just den här gruppen arbetare och det nationellt orienterade näringslivet. Till nackdel för både Socialdemokraterna och Moderaterna. På något annat sätt kan man inte tolka att SD gått från ett litet marginellt parti till att stöttas av en femtedel av väljarkåren. Centerpartiets uppgång i opinionen får tolkas inte som en polarisering, utan att (M) redan delats i två.

Kommer Anna Kinberg Batras efterträdare lösa den här konflikten innan valet 2018? Absolut inte. Det finns ingen poäng för Moderaterna att byta ut henne. Men sannolikt gör de det ändå. För att slippa ta i den underliggande konflikten.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se