Stäng
februari 13, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Norra Grönland. Foto: Brennan Linsley/AP/TT

Klimatlarmet: Norra Grönland 25 gradare varmare än normalt

I slutet på förra året kom flera nya larm om chockartade förändringar i temperaturen på Arktis. Johan Rockström, en av världens ledande klimatforskare, varnade för att vi närmar oss – eller redan kan ha nått – en ”point of no return”. Många blev förstås oroliga och reagerade starkt, plötsligt blev det så tydligt att något är allvarligt fel, att det är oerhört illa ställt.

Nu kommer nya siffror, och det blir tyvärr inte mindre skrämmande. Det är rekordvarmt på Nordpolen och Norra Grönland har haft temperaturer som är hela 25 grader varmare än normalt för årstiden. Dessutom har det för första gången någonsin uppmätts plusgrader i februari.

Ska vi klara av att göra något åt detta räcker det inte med Parisavtalet, eller ens att det gjorts till svensk lag. Tvärtom krävs att politiken – i Sverige och globalt – ser Parisavtalet som en lägstanivå.

Nu krävs stora satsningar på omställning och en lagstiftning som gör klart att den som är ansvarig för föroreningarna får betala samhällskostnaderna för dem. Vi måste använda politikens kraft för att fasa ut fossila bränslen, införa flygskatt (som högern i Sverige säger nej till) och hitta alternativ till klimatskadlig betong. För att nämna något.

Varje dag som går där vi väntar på att problemen ska lösa sig själva är en förlorad dag.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se