Stäng
juni 1, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Om vi konsumerar varor som produceras med hjälp av den oerhört skadliga indiska kolkraften – är det vårt ansvar? Eller en framgång för Sverige att utsläppen inte sker här?  Foto: Biswaranjan Rout/AP/TT

Klimatfrågans lösning? Köp bara utländskt kött!

Om vi bara handlar mer holländska och mindre svenska grönsaker, om vi bara handlar mer argentisk biff och mindre svenskt fläskkött, om vi bara ser till att all elektronik vi handlar kommer från Kina, om vi ser till att inga kläder vi klär oss i produceras någon annanstans än i Bangladesh, så löser vi klimatutmaningen.

Nej, det gör vi förstås inte. Tvärtom.

Men när vi utvärderar hur bra det går för oss på klimatfronten – när vi slår oss för bröstet för att våra utsläpp minskar – då är det med den måttstocken vi firar våra triumfer. Det enda som räknas är produktion som sker i Sverige. Allt annat är någon annans ansvar, även om vi fraktar det hit för att konsumera det här.

Detta helt absurda sätt att räkna måste bytas ut mot ett sätt där vi räknar in konsumtionen som del av de svenska utsläppen. Bara så får vi rätt siffror och kan utvärdera de svenska utsläppen på ett seriöst sätt.

Det är en poäng vi gjort förr – och det är poängen på DN Debatt i dag, där 21 svenska organisationer kräver att vi inför mål om minskning av de konsumtionsbaserade utsläppen. Det är ett viktigt krav och en helt nödvändig utveckling.

Inte för att vi därmed kommer att ändra våra konsumtionsmönster på individnivå, det är jättebra om man handlar klokt men på systemnivå ett ineffektivt irrspår som inte bör vara huvudfokus. Utan för att det innebär att svenska politiker, företag och fack börjar höja kraven på klimatvänlig produktion även i andra länder – något som dessutom ofta går hand i hand med bättre arbetsvillkor generellt. Det blir en del av vårt ansvar, produktionen ska inte längre kunna spara pengar genom att producera på ett sätt som hade varit olagligt i Sverige bara för att det är billigare.

Globaliseringen kräver detta. Annars kommer människorna i de fattigare länderna för alltid tvingas leva i avgaserna, gifterna och restprodukterna av det avfall vi i allt större utsträckning genererar.

Sök på Politism.se