Stäng
augusti 1, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
I Sverige lever vi som om vi hade fyra jordklot. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Klimatet har inte råd med en urstark ekonomi

Earth Overshoot Day. Så kallas dagen då mänskligheten gjort av med “årets budget av naturresurser”. Och i år infaller den rekordtidigt – nämligen i dag. 1 augusti har vi alltså förbrukat jordens resurser för 2018. Världen lever som om vi hade 1,7 planeter, men i Sverige lever vi som om vi hade hela fyra planeter till förfogande. Det ger en rätt bitter eftersmak till veckans stora nyhet: att Sveriges ekonomi är urstark.

Enligt Världsnaturfonden infaller dagen för när vi gjort av med resurserna allt tidigare. Globalt är det koldioxidutsläppen som är den största boven, medan det är livsmedelsproduktionen och transporter som står för den större delen av svenskars utsläpp.

Enligt Världsnaturfonden finns det lösningar, men vi måste agera snabbt:
– Om vi inte gör någonting är det inte bara klimatförändringar som står för dörren, utan även avskogning, minskad biologisk mångfald och utfiskning, bland annat, säger Gunilla Elsässer, avdelningschef vid Världsnaturfonden, till SVT.

Varför ska vi då inte glädjas åt Sveriges starka ekonomi? I måndags kunde vi läsa i Dagens Industri att ”Sveriges ekonomi överträffar förväntningarna”. Anledningen till uppgången var framförallt hushållens konsumtion – inkomsterna har ökat och människor ”känner sig trygga med att konsumera”.

Men ökad konsumtion och transport är delvis varför vi lever som om vi hade fyra jordklot. Och det kanske gläder ekonomer. Det borde oroa oss som bryr sig om jordens fortsatta överlevnad.

Sök på Politism.se