Stäng
juli 14, 2016
Yasmin Hussein, skribent
Dan Eliasson Foto: Thommy Tengborg/TT

Klart Dan Eliasson ska kunna dissa SD

Rikspolischefen Dan Eliasson tycker inte om Sverigedemokraterna. Vid ett flertal tillfällen har han klargjort sin syn på partiet.

Det här twittrade han för två år sen när han var chef för Försäkringskassan.

Och i år under Almedalen berättade han att han skulle lämna sin tjänst om Jimmie Åkesson (SD) blev statsminister vilket fått många att gå i taket.  Olämpligt uttalande tycker Polisförbundets ordförande Lena Nitz och en polis i Göteborg har till och med anmält Eliasson för tjänstefel.

Men är det verkligen olämpligt?

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti med rötter i nazismen. Att öppet visa missnöje för SD är inte att vara partipolitisk, nej det är att vara anständig. Det är oroande att partiet har blivit så normaliserat att minsta kritik numera ses som jäv. Vi snackar alltså om företrädare som rasar över en väggmålning för att barnen har mörk hudfärg. Skulle jag lista alla gånger SD varit öppet rasistiska skulle denna artikel bli en uppsats.

Att ta ställning för alla människors lika värde är inte att överge sin politiska neutralitet. Det är som att hävda att polisen inte ska medverka i Pride-paraden för då tar de ställning för allas kärlek. Absurt.

Det är därför bra att justitieminister Morgan Johansson (S) markerar sitt stöd för rikspolischefen.

–  Sverigedemokraterna, som han uttalat sig om, (är) inte något vanligt parti. Som exempel kan jag ta när vi förra året hade en rad anlagda bränder och flera Sverigedemokrater lade ut adresser till asylboenden. Varför gjorde man det? Inget annat parti skulle bete sig så.

Nej, inget annat parti skulle göra så. Människor i detta land, inklusive myndighetschefer, måste faktiskt kunna visa sin avsky mot rasism.

Hoppas fler gör som Dan Eliasson.

Sök på Politism.se