Stäng
januari 19, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

Kinberg Batras utsträckta hand till SD kan bli hennes fall

I dag satte moderatledaren Anna Kinberg Batra sitt ytterst begränsade politiska kapital på spel.

På en presskonferens meddelade hon att hon vill lägga en gemensam alliansbudget så fort som möjligt – och att hon vill fälla regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna redan innan valet 2018.

Det är ny mark för Kinberg Batra, som personligen från att stå upp för en öppen och generös flyktingpolitik i ett förnyat Moderaterna till att kämpa för ett mer slutet Sverige med en betydligt mer SD-nära politik. Bland det mest fascinerande med hennes partiledarskap är att det hela tiden märkts – och fortfarande märks – att detta inte är hennes ideologiska eller ens pragmatiska val utan att det enbart är en anpassning till opinionsläge och den interna kris Moderaterna genomgår sedan några år tillbaka.

I varje debatt där hon argumenterar för sin nya politik blir det styltigt och stelt, hon upprepar inövade repliker utan att på något sätt signalera att hon tror på dem. Men ändå framhärdar Moderaterna med detta – helt enkelt för att de tror att det är den enda vägen ur krisen.

Och då landar man till slut i att plötsligt säga vad Kinberg Batra sa till journalisterna i dag:
– Vi ska inte utesluta att bilda majoriteter med Sverigedemokraterna.

Med den meningen har vi ett avgörande skifte i svensk politik. Ett skifte som många av oss vetat skulle komma och som vi varnat för länge. Varningar som avfärdats som trams av högerns opinionsbildare och av partiaktiva borgerliga men som självklart varit väl underbyggda. Alternativet att Moderaterna avstår makten en längre period om de har möjlighet att ta den finns inte. Nu bedömer de att det är läge.

Kristdemokraterna kommer inte att ha några problem med detta. De, som pratar om en ”svensk värderingskris” har sedan länge låtit krisen trumfa de egna värderingarna. Nu är de beredda att ta vilka värderingar som helst, så länge det räddar dem kvar i riksdagen. De har i nuläget inga andra politiska mål än att överleva nästa val.

Däremot finns väl goda chanser att allianssamarbetet som helhet rasar samman i och med Kinberg Batras utspel. Centerpartiet och Liberalerna är inget de rödgröna ska luta sig emot när det blåser, eller lita på, men båda partierna – och framför allt Annie Lööf – har tydliggjort att de inte är beredda att samarbeta med rasisterna i Sverigedemokraterna.

I en intervju med Expressen för några veckor sedan var Annie Lööf lika tydlig i frågan som hon varit de senaste åren:
– Jag är inte beredd att sätta mig i en regering med Sverigedemokraternas stöd eller med Sverigedemokraterna i regeringen. Därför är det heller inget alternativ att fälla den sittande regeringen med Sverigedemokraterna.

Min bedömning är att Centerpartiet under Lööf kommer att hålla fast vid den – ytterst framgångsrika – inställningen.

Uppdatering: Under en pressträff har Annie Lööf nu meddelat att hennes linje ligger fast. Hon tar ställning emot Moderaternas nya linje.

Detta sätter naturligtvis Kinberg Batra i en ny situation.

Hon är på väg att bli partiledaren som:
1. Fått sitt mandat från den förre, numera ifrågasatte och hånade, partiledaren.
2. Tvingats föra en helt annan politik än den hon ville arbeta för.
3. Visat att Moderaterna inte är ett parti som håller löften och överenskommelser över blockgränserna.
4. Sträcker ut handen till fascister, antisemiter, islamofober och andra rasistiska politiker i Sverigedemokraterna.
5. Kraschar allianssamarbetet en gång för alla.

Vi får se hur långvarig hon blir.

 

Sök på Politism.se