Stäng
maj 7, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Pansarskottet Carl Gustaf. Foto: Fredrik Persson/TT

KEX ska veta hut om vapenaffärer med diktaturer

Svenskarna vill inte sälja vapen till diktaturer. Detta vet vi, i princip alla undersökningar ger entydigt resultat. Men detta räcker inte alltid för de som är satta att representera svenskarna, våra politiker.

Enligt Sveriges Radios Ekot kommer de nya skärpta reglerna för vapenexport – som den så kallade KEX-utredningen har i uppdrag att ta fram förslag på – innebära att det fortfarande är fullt möjligt att sälja vapen till diktaturer. Skrivningen ser ut att bli vag och därmed ge utrymme för fortsatt försäljning till länder som kränker mänskliga rättigheter, inte accepterar fria val eller yttrandefrihet och som begår våld på den egna befolkningen. I alla fall om politikerna tycker att affären har fördelar på andra områden, till exempel säkerhetspolitiskt.

Enligt Vänsterpartiets Lars Ohly är frågan dock inte avgjord ännu.
– Den läckta formuleringen är i princip samma som finns i dag. Vi är ett antal som tycker att den är för svag och jag har inte gett upp en starkare formulering än, säger Ohly till Dagens Arena

Men visst tusan har det hela tiden funnits anledning att befara att uppdraget från riksdagen vattnas ur av Moderaterna och Socialdemokraterna, inte minst när utredningens slutdatum flyttades fram till sommaren. För Socialdemokraterna handlar det inte bara om att i regeringsställning sidsteppa folkviljan. De är också i så fall beredda att ignorera det egna kongressbeslutet – och vallöftet som kräver ”ett skarpt regelverk som förhindrar vapenexport till diktaturer”.

För att socialdemokratin ska påminnas om vad de tycker som parti är det viktigt att diskussionen fortsätter och att Stefan Löfven pressas hårt, inte minst på partiets kongress i slutet på maj.

Här har vi ett läge där riksdagen lyckats enas brett och med tydlighet om att skärpa reglerna ordentligt. Att då, i tider då partierna annars är usla på blocköverskridande samarbete, inte ta det gemensamma beslutet på allvar, skulle ytterligare försvaga riksdagens ställning och underminera de folkvalda riksdagsledamöternas roll i den demokratiska processen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se