Stäng
maj 11, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Annika Strandhäll (S) och Ulla Andersson (V) lovar att ersätta karensdagen med ett karensavdrag. Foto: Janerik Henriksson/TT

Karensavdrag i stället för karensdag – en viktig förändring

Karensdagen, den som gör att du får noll kronor i lön din första sjukdag, borde avskaffas. Den frågan driver flera fackförbund, inte minst eftersom karensdagen framför allt drabbar de med låga löner.

I dag meddelar Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i en debattartikel i Aftonbladet att de vill ersätta karensdagen med ett karensavdrag från och med 2019.

Det är väldigt goda nyheter. För den som jobbar normala kontorstider och har en bra lön förändrar det nästan ingenting. Men för den som har en mer oregelbunden arbetstid, där arbetspassen är olika långa, kommer det att göra stor skillnad. Karensavdraget innebär nämligen att ingen blir av med mer än en femtedel av veckolönen vid sjukdom. En sådan förändring gör omedelbar skillnad i plånboken för många med små marginaler.

Förslaget har goda chanser att gå igenom riksdagen. Till och med Moderaterna har sagt att ett karensavdrag är mer rättvist. Men det finns ändå en tydlig politisk konflikt här. För Moderaterna vill samtidigt införa ytterligare en dag med karensavdrag, vilket alltså innebär att den som är sjuk blir helt utan lön eller sjuklön inte bara första dagen utan även den 15:e dagen man är sjuk.

En sådan kompromiss får S och V inte acceptera för att få igenom förslaget om karensavdrag. Att vara sjuk en längre period är redan tillräckligt kostsamt och smärtsamt.

Sök på Politism.se