Stäng
mars 21, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Johan Rockström. Foto: Tomas Oneborg/TT

Kapitalism och tillväxt är inte viktigare än vår överlevnad

”There’s no business on a dead planet.”

Så skrev Johan Rockström, professor i miljövetenskap och en av världens främsta klimatforskare, i Dagens Industri på måndagen. I sin text påpekar Rockström att alltför många ekonomer vägrar ta till sig den naturvetenskapliga forskning som pekar på de oerhörda konsekvenser klimatförändringarna kommer att få.

Rockström har helt rätt: Vi måste nå förbi nationalekonomins ramar när vi diskuterar vad vi ska göra för att begränsa klimatförändringarna, annars finns det snart inga ramar kvar att förhålla sig till i alla fall. Budgetdisciplin tar dig ingenstans när alla klimatreglerande tropiska korallrev gått förlorade. Att betala av på statsskulden hjälper inte när glaciärerna smälter.

Det här är en av politikens mest avgörande blinda fläckar.

Även om det finns bra och långtgående förslag för att begränsa klimatförändringarna och åtminstone i ord bred enighet om att vi måste göra vad vi kan för att planetens uppvärmning ska hejdas så håller partierna sig hela tiden inom mycket snäva ramar.

Man behöver inte som Naomi Klein se kampen för klimatet som nödvändigt knuten till ett avskaffande av kapitalismen, även om hon argumenterar övertygande för just detta. Men en sak måste man nog: Erkänna att ekonomin, samhällssystemet och synen på tillväxt måste förändras i grunden om vi ska ha någon planet kvar att bo på. Det går knappast att förneka för någon.

Våra partier är illa rustade för den typen av samtal eller visioner. De försöker övertyga och vinna väljare genom att diskutera vad som händer i samband med nästa budget eller i bästa fall under den kommande mandatperioden. Mycket större perspektiv eller förändringar än så klarar man inte att lyfta.

De partier som vill vinna framtiden gör klokt i att förändra sig och börja formulera större tankar och idéer om detta. För unga mellan 16 och 25 år är klimatfrågan den samhällsfråga som man oroar sig mest för, visar en helt ny Sifo-undersökning. Där får vi också veta att sex av tio unga tänker på klimatförändringarna minst en gång i veckan. Och frågan kommer att bli viktigare för varje år.

Den här generationen behöver få svar på hur partierna ser på till exempel tillväxt. Ska ekonomin och produktionen växa i evighet? Ska de ekonomiska dogmer som gäller i dag vara samma i morgon? Hur ska framtidens utsläpp begränsas drastiskt samtidigt som fattiga länder fortsätter att utvecklas?

Både högern, mitten och vänstern måste börja formulera svar på dessa frågor. I alla fall om både partierna och planeten ska ha en framtid.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se