Stäng
april 1, 2014
Margret Atladottir, redaktör
Svensk supporterkultur? Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Kanske ska allsvenskan spelas utan publik

Jag ser och hör från alla möjliga kanter en hel del intressant kritik mot mäns våld just nu. Det är så ofattbart sorgligt att det skulle behöva dö en människa för att en ständigt aktuell fråga skulle bli relevant. Även lite sorgligt att det skulle behövas att en massa män levererade just denna kritik mot manligheten och våldet för att människor faktiskt ska lyssna, men mest bra att många lyssnar och rannsakar sig själva.

Och bara en påminnelse till den trötta, tjurskalliga: Nej, givetvis tror ingen att det enbart är en genusanalys som är viktig i det här fallet. Men det är en viktig del.

När vi nu klarat av detta måste vi prata lite om vad fotbollsvärlden sänder ut för signaler. Att problemet med det våld som faktiskt går hand i hand med allsvenskan (kom inte och säg något annat) absolut INTE ska vara något som ”supporterfamiljen” ska ”lösa internt”. Vad är det för dumheter? När någon dör är det inte längre ett problem som ägs av ”fotbollsälskare” och som andra ska hålla tyst om. Tvärtom måste andra gripa in och sätta ner foten. Ni kan inte bete er, ni kan inte hantera de känslor som fotbollen framkallar hos er. Dödsfallet har tagit ifrån er privilegiet att diskutera detta på era egna villkor.

Jag har en mängd berättelser, egna vittnesmål märk väl, om hur fullkomligt urspårat beteendet blivit på våra arenor. De flesta matcherna spelas utan problem men när publiken växer till enorma grupper blir anonymiteten mer skyddande och det blir lättare att gå över gränsen. Och halloj, man behöver inte ens ha satt sin fot på en allsvensk fotbollsmatch för att känna till detta. Drar mig till minnes då jag när Bajen åkte ur allsvenskan bodde ett stenkast från Hammarbyhaket Gröne jägaren. Området var närmast en krigszon. Där och då deltog mer eller mindre vanliga supportrar i att göra ”fotbollsfamiljen” till något hotfullt, något farligt. Ibland lockar den känslan av att framstå som en hotfull, hatisk outsider långt fler än de som faktiskt är det. Där flyter de icke våldsamma ihop med de våldsamma. Man vågade inte lämna sitt hem på grund av rädslan att en flaska skulle flyga mot ens håll. Reaktionen på folk som säger ifrån mot detta brukar vara att de är larviga, lättskrämda och töntiga. Det är orimligt, och genant, att perspektivet är så snävt.

Men fortsätt för all del släta över detta beteende med att romantisera den ”fina” supporterkultur vi har i Sverige. Det är ju bara en person som har dött. Men så till vad detta bör få för konsekvenser, utöver att gärningsmannen givetvis ska åtalas. Tja, kanske ska resten av allsvenskan spelas utan publik helt enkelt? Folk kan ju som sagt inte bete sig, och tycks vilja gå vidare utan att verkligen problematisera något trots det som har hänt.

Sök på Politism.se