Stäng
april 15, 2016
Elis Örjes, medarbetare
Avgångskrav har rests mot Mehmet Kaplan, kommer Miljöpartiet att agera? Foto: Foto: Maja Suslin / TT

Kan Miljöpartiet kicka en minister?

Under torsdagen framkom i flera medier att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) varit på middag med företrädare för högerextrema (”Grå vargarna”) och islamistiska organisationer (Milli Görüs).

Detta skrev vi, och flera andra, om på torsdagen. Vi krävde att Kaplan gav ett rakt och tydligt svar på sin syn på både detta samröre och organisationerna.

Svar kom, men det blev knappast tydligare under dagen. I stället valde Kaplan att vägra debatt i Aktuellt. Kaplan – med stor erfarenhet inom det turkiska civilsamhället – förnekade också att han kände till någon av dessa företrädare. Trots att han flera gånger träffat dessa.

Kaplans lämplighet som minister ifrågasätts därför, särskilt när han och regeringen dessutom är oförmögen att leverera politik på hans ansvarsområde – bostadsfrågan.

Frågan det kokar ner till är om Miljöpartiets ledning kan förmå sig att kicka Kaplan.

Formellt sett är det statsminister Stefan Löfven som tillsätter och avsätter ministrar. Men i en samarbetsregering mellan flera partier är detta mycket känsligt – och Löfven kan inte avpollettera Kaplan utan Miljöpartiets uttryckliga stöd.

Detta är Miljöpartiets eldprov, kommer ledningen kunna ta sitt ansvar som regeringsparti och avsätta en kass minister med tvivelaktiga kontakter eller kommer de stoppa huvudet i sanden och låtsas som att det regnar?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se