Stäng
januari 13, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
So build me up! Build me up, buttercup, don't break my heart. Foto: Mats Andersson/TT

Kan drömmen om en lösning på bostadskrisen bli sann?

Bland alla viktiga knepiga frågor vi står inför i Sverige just nu är bostadsbristen en av de mest akuta.

På högerkanten – där man tidigare påstod att dyrare hyror för andrahandslägenheter skulle lösa problemet – vill man införa marknadshyror, vilket alltså innebär högre hyror (samtidigt som de vill se lägre löner, väldigt intressant kombination…).

Till vänster om mitten har det kommit flera bra förslag, men ska man vara ärlig har det mest handlat om att skrapa på ytan när problemet är så omfattande som i dag.

Därför är det positivt att regeringen nu går vidare och lyfter fram frågan ytterligare. Nu skriver de uttryckligen på DN Debatt att de ”är beredda att göra det som krävs” för att leverera 700 000 bostäder till 2025. Det är ett mål som ställer extrema krav på en aktiv politik och det går inte att tolka som annat än ett löfte om massiva satsningar under de kommande åren.

Regeringen vill förhandla med övriga riksdagspartier om frågan men pekar själva på flera konkreta metoder för att öka byggkapaciteten.

Bland annat genom att öka antalet utbildningar som kan ge arbetslösa möjligheter att arbeta i byggbranschen, genom att ändra förutsättningarna och möjliggöra industriell utveckling av prefabhus (ett sätt att se till att husen kan byggas mycket snabbare, enkelt uttryck), genom att se till att också statliga bolag tar ansvar för bostadsbyggande, genom att införa hyresgarantier (så att det inte blir för dyrt för vanligt folk) och genom att ställa bindande krav på att kommunerna bygger bostäder.

Det finns fler saker att göra förstås, Hyresgästföreningen nämner några här, men i princip samtliga idéer som regeringen presenterar är förslag i rätt riktning.

Här har vi ett projekt som är viktigt för Sverige och som, om det verkligen genomförs av regeringen, kan sätta fart på landet samtidigt som det löser ett avgörande samhällsproblem. Här har vi något att hoppas på, som kan göra skillnad på riktigt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se