Stäng
november 10, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Mera snack från Björklund? Eller är det dags att göra något? Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kan de pressa Liberalerna att ta ställning mot religiösa friskolor?

Religiösa friskolor borde förbjudas. Det har vi skrivit om många gångerPolitism.

En av huvudorsakerna är att undervisningen som ska vara icke-konfessionell ändå så ofta är just det. I en studie från 2006 säger en av rektorerna själv att det är omöjligt att ha en icke-konfessionell undervisning i en religiös skola. Resten av studien ger samma bild.

Socialdemokraterna har rört på sig rejält i den här frågan och vid kongressen i våras fattades beslut om att skolan ska vara ”fri från konfessionella inslag”. En bra viljeriktning, men som tyvärr inte lär ger den önskade effekten, vilket vi också konstaterade då.

Nu rör det på sig också i Liberalerna – som tidigare mest haft en tuff retorik mot religiösa friskolor, men där orden inte backats upp av konkreta förslag. De vill hejda nya religiösa friskolor, men inte göra något åt de som finns. Inför nästa vecka, då Liberalerna har sina landsdagar, kommer dock flera motioner om att helt förbjuda religiösa friskolor. Bland andra från kvinnoförbundet inom Liberalerna.
– Jag tycker inte att vi ska ha religiösa friskolor i Sverige 2017, säger Gulan Avci, ordförande i Liberala kvinnor, till SVT.

Bra så. Kanske får de med sig partiet den här gången.

Annars riskerar frågan att hamna i samma läge som tidigare: Både 2004 och 2007 har partierna aktivt diskuterat förbud mot religiösa friskolor, och Jan Björklund var med även då. Men i verkligheten har ingenting hänt, oavsett vem som leder regeringen, i en fråga där man egentligen borde kunna komma överens över blockgränserna.

Blir det lite verkstad nu – eller är det bara fortsatt snack?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se