Stäng
februari 21, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Kampen för en värdig LSS är inte över

Nu markerar regeringen äntligen mot förslagen i det läckta utkastet om förändrad LSS (Lag om stöd och service för vissa funktionshindrade). Politisms Aleksa Lundberg var en av många som med rätta kritiserade förslaget, ett förslag som skulle kunna innebära att assistansen helt slopas för barn och äldre över 80 år.

Men nu har både Stefan Löfven (S) och ansvarig minister Åsa Regnér (S) tagit avstånd från från förslaget.
– Som i alla andra sektorer så måste vi se över så att det blir så kostnadseffektivt som möjligt men det är inte något prat om att försämra rättigheter för barn under 12 år eller något annat, det är inte det vi har på kartan, säger statsministern enligt Aftonbladet.

Åsa Regnér ger samma löfte på Facebook. Där lovar hon att regeringen inte kommer att ”bidra till försämringar för barn, unga och äldre med funktionsnedsättningar och deras rätt att leva som andra”.

Efter all den kritik som kommit är det inte konstigt att regeringen tvingas kommentera förslaget i den ofärdiga utredningen.

I går skrev Aleksa Lundberg följande:

”Regeringens utredare Gunilla Malmborg ska, enligt uppgifter från sakkunniga, undersöka möjligheten att helt slopa assistansen för barn under tolv år och pensionärer över 80 år. Dessa ska i stället erbjudas ”hjälp i hemmet”. Något som i praktiken – med stor sannolikhet – innebär att barn och gamla sätts i husarrest”

Om detta nu inte är aktuellt är det ett lugnande besked. Men det finns fortfarande skäl att vara orolig. För trots att Stefan Löfven säger att ”en socialdemokratisk regering aldrig kommer besluta om att försämra möjligheterna” så har assistansen fått ta emot hårda slag de senaste åren. De senaste tio åren har antalet ansökningar om assistans legat relativt stabilt. Samtidigt har antalet ärenden som avslås ökat rejält. De senaste fem åren har antalet avslag ökat med en tredjedel.

fsk

Det är alltså barn och vuxna som inte får det stöd de behöver för att leva ett fullvärdigt liv. Och det är regeringen som bär det yttersta ansvaret, framför allt när de ger direktiv om att minska kostnaderna. Men den politiken är omänsklig, och Eva Franchell gav nyligen ett gott råd till regeringen: ”Skriv om direktiven, se över lagstiftningen. Visa lite kärlek i stället för känslokyla”.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se