Stäng
maj 31, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Jysk – ett antifackligt företag som trakasserar förtroendevalda?

Människor som engagerar sig fackligt och står upp för sina och kollegornas rättigheter riskerar alltid att göra sig impopulära hos arbetsgivaren. Ett företag som tycks ha extra svårt för facket är Jysk.

Tidningen Handelsnytt visar i en granskning hur fackliga företrädare trakasserats i flera år av Jysk:

”– De har förbjudit skyddsombuden att gå in på Arbetsmiljöverkets hemsida, de vill inte betala för utbildning och bryter helt hämningslöst mot kollektivavtalet. De beter sig illa rent allmänt, till exempel genom att hyvla tjänster, men det är den öppet antifackliga attityden som sticker ut, säger Handels ombudsman Henry Rosendahl till Handelsnytt.”

Tidningen beskriver hur ”obekväma” anställda tilldelas skriftliga varningar så ofta som möjligt, tills de kan sägas upp. Något som drabbat tre fackliga ombud bara under de tre senaste åren. Just nu pågår en förhandling om de systematiska trakasserierna av förtroendevalda mellan facket och arbetsgivaren.

Det som är extremt viktigt att komma ihåg är att en arbetsgivare som försöker sätta åt facket och de fackligt engagerade gör det just för att de är ett skydd mot sämre arbetsvillkor och löntagarrättigheter. Får bolagen bort de ”jobbiga” fackliga kan företaget ofta bete sig lite hur som helst utan att någon säger ifrån. Det är precis därför facket inte får vika en tum när arbetsgivare agerar som Jysk.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se