Stäng
mars 30, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Han hade aldrig lika låga opinionssiffror som Moderaterna har nu. Foto: Patric Söderström / SCANPIX

Juholt lyckades bättre än Borg och Reinfeldt

Det är inte länge sedan finansminister Anders Borg (M) tvingades jaga in 9 miljarder kronor genom bland annat höjd skatt på tobak och alkohol. Orsaken var att han hade räknat ut att budgetunderskott skulle bli 58 miljarder – men han hade räknat väldigt dåligt. De offentliga finanserna gick i stället back med hela 73 miljarder kronor.

Det skilde alltså 15 miljarder spänn, pengar som Borg bara delvis fick ihop med skattehöjningarna.

Det börjar kännas alarmerande osäkert vad regeringens kalkyler och budgetar egentligen bygger på. Den påstått skicklige Anders Borg har uppenbarligen extremt svårt att få ihop det.

När vi nu i veckan fick veta exakt hur illa han räknat vad gäller den sänkta bolagsskattens finansiering växte oron över regeringens förståelse för ekonomi ännu mer. I DN möttes vi på fredagen av en kort notis som konstaterade att de 8,8 miljarder kronor som nya regler för räntesnurror skulle ge bara blev 3 miljarder kronor i verkligheten. Det här var alltså en bärande del av argumentationen för hur Borg kunde ta sig råd med sänkt bolagsskatt och det visar sig att han räknat med tre gånger så mycket pengar som det faktiskt handlade om.

Innan Borg la budgeten pratade han om att de nya räntereglerna skulle ge fem eller sex miljarder mer i skatt. Men när budgeten dök upp stod det alltså 8,8 miljarder. Så man kan ana att han visste att det skulle spricka, att siffran mest fanns där för att det skulle passa politiken.

Vi vet att Anders Borg har rejäla trovärdighetsproblem när det kommer till beräkningar, prognoser och att förutse utvecklingen in ekonomin. Bland annat SvD har visat hur hans konjunkturprognoser är genomgående usla.

Ofta frågar vi oss – i alla fall vi till vänster – hur folk ändå kan ha så stort förtroende för honom. 47 procent har sagt sig ha stort eller mycket stort förtroende för Anders Borg så sent som i februari i år (även om han gjort mycket knasigt sedan dess som kan ha förändrat läget).

Betyder det att regeringen inte straffas för Borgs återkommande rejäla missräkningar och misslyckanden? Inte nödvändigtvis. Kanske är det snarare så att de politikområden som påverkas i nästa led av överrocken Borg drabbas? Kanske är det partiet Moderaterna som tappar när poppiskillen Borg slarvar loss?

Den som tittar på Moderaternas stöd i opinionsmätningarna ser att en sammanvägning av olika opinionsmätningar, en så kallad ”poll of polls”, ger Moderaterna ett lägre stöd än vad Socialdemokraterna hade när Håkan Juholts alla kriser slog som hårdast mot partiet.

Moderaterna av i dag har alltså ett lägre stöd än vad Socialdemokraterna hade under partiets största opinionsmässiga förtroendekris i historien.

Jag är övertygad om att Anders Borgs sjaviga beräkningar är en del i detta.

Sök på Politism.se