Stäng
februari 23, 2015
Nils Westling, medarbetare
Fracking pågår, utanför Rifle i Colorado. Foto: Brennan Linsley/AP/TT

Jordbävning varje dag? Jaja, lite får man väl tåla…

Tre jordbävningar om dagen. Låter det jobbigt? Eller låter det som ett pris värt att betala för att slippa ta tag i vår tids stora ödesfråga? I delar av USA verkar det ha blivit konsekvensen av den energireform som hyllats av många på högerkanten.

Fracking är en relativt ny metod för att ta fram fossila bränslen ur jordskorpan. Den har revolutionerat energimarknaden, i första hand i USA, och i princip gjort landet självförsörjande på energi. På Svenska Dagbladets ledarsida har Björn Lomborg, mannen som vigt sin karriär åt att motarbeta all klimatpolitik, hyllat metoden.

När man läser på om hur fracking går till så är det ganska lätt att förstå att miljökonsekvenserna är obehagliga:

Genom att under högt tryck injicera stora mängder vatten, sand och kemikalier i jordskorpan skapar man sprickor långt under marken. Tack vare sprickbildningen kan man komma åt gasen som ligger där, transportera upp den till ytan och sälja den som bränsle. Sen måste man bara bli av med några miljarder liter salt, giftigt vatten som blivit över av produktionen. Det sprutar man helt enkelt också ner i jordskorpan och låter det stanna där.

I delstaten Oklahoma i den amerikanska södern har man gått från att ha 1-2 jordbävningar per år till att ha 2-3 om dagen. Det rapporterade NPR här om dagen. Allt tyder på att detta är en konsekvens av fracking.

Det låter orimligt, men bekräftas av US Geological Survey (USGS), en statlig myndighet med ansvar för att ha koll på landskapet och geologin. Enligt USGS hade USA i genomsnitt 21 jordskalv per år som uppmättes till högre än 3 på richterskalan mellan 1967 och 2000. Under åren 2010-2012 ska 300 sådana skalv ha uppmätts. USGS konstaterar också att två jordbävningar som uppmätts till över 5 på richterskalan, en i Colorado och en i Oklahoma, kan ha orsakats av fracking.

Även i Storbritannien har man konstaterat att gasutvinningen orsakat jordbävningar.

Kortsiktigt tänkande har tagit oss dit vi är i dag – till en situation där den globala uppvärmningen faktiskt hotar vår civilisation. Och med ett kortsiktigt tänkande kommer vi inte ta oss ur den situationen – att göra stora investeringar i förnybar energi kommer kosta mycket mer på kort sikt än att spränga sönder marken man lever på och orsaka jordbävningar. Priset kommer få betalas av framtida generationer. Och av den som får en takbjälke i huvudet när ett hus rasar.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se