Stäng
maj 31, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Pontus Lundahl/TT

Jobbig nyhet: Minskade utsläpp och ekonomisk tillväxt går inte ihop

Det är inte många år sedan tillväxtkritiken var en central del av klimatdebatten. Många ställde sig frågan om ekonomin verkligen kan fortsätta växa och växa och växa i evighet samtidigt som vi pressar ner utsläppen och stoppar klimatförändringarna.

Den frågeställningen har försvunnit mer och mer, paradoxalt nog i takt med att världsledarna accepterat att klimatfrågan är akut. För även om de gått med på att klimatfrågan är helt avgörande för allas vår framtid har de inte gått med på att den kräver en total omställning av vårt ekonomiska system.

Alla tycks hoppas att innovationer som Tesla, smarta klimatvänliga tvättmaskiner, solel och energieffektivisering i ska ge oss både omställning och tillväxt samtidigt. I evighet.

Nu visar det sig dock att det inte är riktigt så enkelt. Själva framställningen av elbilar och batterierna som driver dem är stora miljöbovar i sig själva. Det är inte heller alltid miljömässigt klokt att byta ut gamla miljöfarliga vitvaror mot nya klimatvänliga, eftersom det också där finns en så negativ miljöpåverkan i själva produktionen.

En ny avhandling från Göteborgs Universitet, av Ole Martin Laegreid, gör nu en framtid med evig tillväxt ännu svårare att tro på:

”Tanken att ekonomisk tillväxt skapar förutsättningar för minskade utsläpp av växthusgaser är fel. Istället finns det ett robust samband mellan tillväxt och ökade utsläpp, oavsett om tillväxten sker i rika demokratier eller fattiga auktoritära stater.”

Det här lär bli jobbigt att ta till sig för många. För Laegreid gör alltså gällande att ekonomisk tillväxt är kopplat till ökade utsläpp, oavsett förutsättningar i övrigt. Han visar också att länder med god tillväxt inte – som vissa trott – är mer benägna att skärpa utsläppsregleringarna bara för att de får ekonomiskt utrymme att göra detta. Det enda som verkar ge garantera minskade utsläpp, enligt avhandlingen, är att ekonomin stannar av.

Det är hög tid att vi återigen börjar prata allvar om hur vi ska förhålla oss till tillväxt. Hur knepigt det än är. Annars är vi inte smartare än Donald Trump. För om tillväxten inte går att ifrågasätta, om den blir till religion, då kommer vi få svårt att lösa våra faktiskt ytterst existensiella problem.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se