Stäng
april 30, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: SVT

Jimmie Åkesson vann lätt mot Ulf Kristersson

SVT:s fördjupande politiska magasin ”Agenda” har blivit lite av en evig repris på samma samtal. Vi som tittar vet i princip alltid på förhand vad som kommer att sägas i debatterna. Så i söndagens Agenda diskuterades förstås det som alltid diskuteras i Agenda: Invandring.

Den här gången var det Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) som skulle duellera. Ingen kan påstå att Kristersson gick segrande ur bataljen.

Moderaternas strategi just nu kan sammanfattas som följer: Ta inte strid mot någon av Sverigedemokraternas problemformuleringar. Försök i stället att locka väljare genom att ha nästan samma politiska förslag – men hoppas på att folk tycker att Moderaterna framför dem på ett lite trevligare sätt.

Det är en strategi så ytlig att den omedelbart kraschar när Jimmie Åkesson ställs emot den i direktsändning. Kristersson lyckas inte förklara varför hans politik är bättre än SD:s. Inte heller vad som skiljer partierna åt framgår. Den som gillar hårdare tag mot invandrare uppfattar snabbt att Åkesson är beredd att gå längre än Moderaterna och att han är mer konsekvent i sin avoga inställning mot människor som kommer från andra länder.

Tittaren lämnas med intrycket att båda är överens om problemet (invandrarna! invandrarna! invandrarna!) men att bara Åkesson är beredd att gå tillräckligt långt för att ”göra det som krävs”. Dessutom är Åkesson öppen med att frågan trumfar allt annat för honom, och att han är beredd att kompromissa med nästan allt annat för att få sin vilja igenom. Åkessons SD framstår därmed som lösningsorienterade pragmatiker utan politiska låsningar. Kristersson hamnar i stället i försvarsposition, där han varken kan motivera varför han föredrar samarbete med Centerpartiet – som har en helt annan syn på migration – eller Socialdemokraterna – som är Moderaternas huvudmotståndare. Han hasplar ur sig något om ”värderingar” och ”blocköverskridande samarbete” men eftersom han inte vill angripa SD:s rasism klarar han inte att förklara sin hållning. Kvar blir bara floskeln.

Läxan att lära är följande: Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna kommer att vinna alla debatter där deras verklighetsbeskrivning erkänns som sanning och där motståndaren samtidigt varken kan eller vill peka på vilken typ av rörelse Sverigedemokraterna är.

Det enda positiva med söndagens debatt är att Kristerssons position i Agenda var så omöjlig och misslyckad att även en del moderater kanske fattar detta efter söndagens totalflopp.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se