Stäng
juni 9, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
En superglad Jeremy Corbyn. Foto: Dominic Lipinski/AP/TT

Jeremy Corbyn har väckt en förtvinande socialdemokrati

Okej, så vad vet vi? Inte mycket, egentligen.

Rösterna har inte ens räknats klart, men att Theresa Mays konservativa Tory-parti backar samtidigt som Jeremy Corbyns Labour går framåt kraftigt är klart. De konservativa kommer fortsatt vara största parti – men de har inte längre majoritet.

Så vad vet vi? Vi vet att Tories gjort ett oerhört uselt val – de utlyste ju nyval enbart för att de var säkra på att de skulle stärka sitt mandat.

Vi vet också en del om Labour. Vi vet att det är första gången på 20 år som Labour växer jämfört med föregående val. Vi vet att Corbyn vinner fler platser i det brittiska underhuset än Ed Miliband gjorde 2015, och fler än Gordon Brown vann 2010. Valet 2017 är alltså en vändpunkt, efter två decennier där man konsekvent tappat mandat.

En viktig insikt är att detta fortfarande inte räcker. Det finns en liten chans att Labour kan bilda minoritetsregering, men det är mycket osannolikt. Särskilt eftersom viljan att bygga koalitioner tycks vara obefintlig hos de som Labour behöver stödja sig på. Högern är alltså fortfarande väsentligt större än socialdemokratin i Storbritannien.

Men en uppenbar källa till glädje är att Jeremy Corbyn lyckats väcka en förtvinande socialdemokrati. Inte bara genom att bryta den nedåtgående trenden i valresultat. Inte bara genom att vitalisera partiet med en gräsrotsrörelse bestående av hundratusentals nya engagerade medlemmar. Utan också genom att få unga människor att gå att rösta. Valdeltagandet ser ut att bli det högsta sedan 1997 och bland unga väljare ser siffran ut att bli historiskt hög.

Medan socialdemokratin i stora delar av Europa, även Sverige, snabbt krymper bland unga väljare har Labour mobiliserat och aktiverat en generation som tidigare inte trott att politiken kan göra skillnad.

Om så ingenting annat bör åtminstone den bedriften kunna inspirera andra socialdemokratiska partier.

En annan viktig insikt är att partier, från Podemos via Trump till Sverigedemokraterna eller Macron, som lovar stor och verklig förändring – som går till val på att bryta status quo – ser ut att växa just nu. Den politiska tid vi lever i premierar inte småduttande utan löftet om stora förändringar. Att ett socialdemokratiskt parti som likt Corbyns Labour gör just detta och därmed vinner mark har därför sin logik.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se