Stäng
februari 24, 2016
Erik Löfgren, medarbetare
Först när gubbarna diskvalificerat sig själva öppnar det upp för fler kvinnor. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jätteskandaler och hot – enda sättet att få fler kvinnor i toppen?

Det behövdes en jätteskandal som uppdagades, samt att regeringen hotade med tvång – men nu ökar antalet kvinnor bland styrelsetopparna, rapporterar Carolina NeurathSvD.

I början av förra året avslöjades hur ett gäng svinrika gubbar i SCA:s och Industrivärldens topp åkte privatjet som andra åker tunnelbana och strösslade obscena mängder företagspengar kring sig. Vid utrensningen av dessa flyg- och jaktglada toppgubbar har flera poster tillsatts av kvinnor.

Carolina Neurath skriver att ägarna ”vidgat vyerna och kommit på att det kanske, trots allt, inte var så klokt att ryggdunkande bästisar attesterade varandras fakturor och var varandras chefer i olika konstellationer”.

nejgif

Plötsligt består SCA:s styrelse av hela 56 procent kvinnor, vilket är bäst i hela branschen.

Men det är inte bara av välvilja och progressivt nytänkande som kvinnor har tillåtits bryta sig in i det privatjets-pendlande gubbgänget. Nej, gubbtätheten har en hotbild riktad mot sig. Regeringen har lovat att om inte antalet kvinnor når upp över 40 procent i börsbolagens styrelser så kommer det att lagstiftas om kvotering.

Neurath skriver om att när liknande krav kom från jämställdhetsminister Margareta Winberg (S) 2003 så ”fick börsbolagen över 100 nya kvinnliga styrelseledamöter på ett år”, men att så fort förslaget om kvotering rann ut i sanden så bromsade kvinnoutvecklingen och männen tog över igen.

Förra året var 72 procent av börsbolagstopparna män igen. Boys will (så fort jämställdhetsministern tittar bort) be boys och tillsätta andra gubbar.

män

Så låt oss glädjas en aning åt att börsbolagens ryggdunkande gubbcirklar bryts (de är per definition någonting dåligt), men låt oss vänta med jublet.

Våren 2016 har vi fått lite, lite framtvingad jämställdhet på den absoluta toppen, framtvingad av en jätteskandal och konkreta hot.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se