Stäng
januari 12, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Jan Björklund (L). Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Jan Björklund höll sig inte till sanningen i SVT-intervjun

När det är valår vill politikerna gärna betona sig själva och sitt partis duglighet extra mycket, av naturliga skäl. Särskilt viktigt blir det för partier som ligger och skvalpar precis vid riksdagsspärren och riskerar att åka ut ur riksdagen efter valet.

Det här gör att vi som lyssnar på vad politikerna säger måste vara extra vaksamma. Ett tydligt exempel på det ser vi när Jan Björklunds (L) uttalanden i en SVT-intervju granskas närmare.

Där påstod han att han la fram ett lagförslag om mobilförbud i skolan redan 2014 och att det bara är att ”klubba igenom”. Han påstod också att eleverna på Sveriges skolor måste godkänna förändringar av en skolas ordningsregler. I båda fallen sprider Jan Björklund felaktigheter.

Han la inte alls fram något lagförslag om mobilförbud.

Och rektorn är den som beslutar om ordningsregler och som har sista ordet, även om eleverna ska ”medverka” när reglerna tas fram.

Att valåret börjat blir inte tydligare än såhär. Det är läge att vara vaksam på vad Björklund och de andra påstår. Det är nämligen inte säkert att de säger som det är.

Sök på Politism.se