Stäng
oktober 26, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Lena Ag och Åsa Regnér (S). Foto: Peter Wallberg/TT

Jämställdhetsmyndigheten måste våga vara radikal

I september förra året berättade jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) att regeringen ska inrätta en ny myndighet, en jämställdhetsmyndighet. Ett besked som vi välkomnade.

Om lite mer än två månader, vid årsskiftet, startar myndigheten sin verksamhet. I dag har dessutom en chef för myndigheten presenterats. Lena Ag, tidigare generalsekreterare för organisationen Kvinna till Kvinna, blir generaldirektör.

Häromdagen skrev vi om hur #Metoo-kampanjen öppnat ett fönster för feministiska reformer. När Lena Ag i dag presenterades kopplade också Åsa Regnér ihop myndighetens uppdrag med kampanjen.
– De senaste veckornas berättelser om kvinnors erfarenheter av sexuella trakasserier och våld understryker hur viktigt det är att arbetet för jämställdhet fortsätter med tydlighet och med fokus på att nå hållbara resultat, säger hon i ett pressmeddelande.

Nu får man hoppas att myndigheten verkligen blir ett radikalt verktyg och en riktig kraft för ett mer långtgående jämställdhetsarbete. Det behövs politiskt mod och konkret politik för att öka jämställdheten och minska maktobalansen.

Lena Ag och jämställdhetsmyndigheten måste ta tillfället i akt nu när frågan är så aktuell att alla, eller åtminstone väldigt många, lyssnar och vill se förändring.

Sök på Politism.se