Stäng
september 16, 2016
Zina Al-Dewany, redaktör
Ebba Busch Thor (KD). Foto: Claudio Bresciani/TT

Jämställdhet nära avgrunden

Kvinnor i Sverige tjänar mindre än män, utför mer obetalt arbete i hemmet och har oftare otrygga anställningar. Vi vet att listan kan göras längre. Sverige är inte jämställt, har aldrig varit. Det enda jämna är kurvorna över mäns våld mot kvinnor. Där spelar varken klass eller ålder någon roll, det enda skyddet är att inte vara kvinna. Våldet mot kvinnor förekommer i hela samhället och angår oss alla.

Men det anser tydligen inte Sveriges höger.

På torsdagen presenterade regeringen en ny jämställdhetsmyndighet. Åsa Regnér (S) fick möta Ebba Busch Thor (KD) i Aktuellt. Den senare var skeptisk mot myndigheten.

Nu tänker ni att det inte är konstigt att KD är emot en sådan myndighet. De har knappast varit jämställdhetens förkämpar. Men det var inte där skon klämde för Busch Thor. Hon menar att vi behöver en regering som står upp för ”våra värderingar”. Att hedersbrott måste vara i fokus och att det i dag ”sitter förtryckta kvinnor i bostadsområden där dom i morgon kommer möta samma förtryck som de flytt från”. Några minuter senare hör vi Lotta Edholm (L) föreslå att myndigheten bör ligga i Husby.

Högerns linje tydliggörs: Ojämställdhet är inget svenskt. Den finns bara i ”vissa bostadsområden” där det lever människor som flytt från sina hemländer. Att föreslå att myndigheten placeras i just Husby är knappast för Husbybornas skull, eller för de lokala lunchställen som skulle få ett eventuellt lyft. Det handlar om att man vill signalera att problemet är koncentrerat till områden där vi hittar många människor som invandrat.

Men det där är en återvändsgränd. Inget våld mot kvinnor får förminskas, ingen ojämställdhet ska blundas för. Oavsett om den finns i Östermalms finaste takvåning, ett hus i Luleå eller i en trångbodd lägenhet i Husby. Att sätta allt fokus på det senaste leder oss till en farlig avgrund där ”Det Svenska” ställs mot allt annat. Det är en avgrund där det blåa rör sig allt närmare det bruna.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se