Stäng
maj 19, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Maja Suslin/TT

Jämlikhet är omöjligt när man samarbetar med högern

Den senaste veckan har uttalanden från Isabella Lövin (MP) och Magdalena Andersson (S) väckt en hel del ilska och irritation: Socialdemokraterna och Miljöpartiet flirtar med Centerpartiet och Liberalerna och talar om regeringssamarbete efter nästa val.  Vänsterpartiet reagerar med spelad förvåning, och många andra till vänster gör samma sak. Men här finns ju ingen som helst nyhet.

MP har alltid velat samarbeta i mitten och Stefan Löfven (S) har talat om detta drömscenario ända sedan han tillträdde. Att flera beter sig som att detta är en överraskning tyder på kort eller selektivt minne.  Men en sak förtjänar ändå att sägas om och om igen, så snart S pratar om samarbete högerut:

Löftet om att klassklyftorna ska minska kan inte realiseras med C och L.

Magdalena Andersson påstår att minskade klyftor är hennes stora politiska projektLO har krävt att klyftorna börjar minska senast under nästa mandatperiod. Detta kommer inte att ske om S regerar tillsammans med allianspartier. Klarar de inte att åstadkomma detta på en mandatperiod där de gör upp med MP och V kommer det aldrig hända tillsammans med högern. LO:s stora fokus just nu, inför valrörelsen och under de kommande åren är ”jämlikhet”. Den drömmen kan de kasta överbord direkt om Löfven regerar med Björklund och Lööf. Det är lika bra att vara ärlig om det.

För att hindra SD från inflytande kan man tvingas svälja många beska kompromisser, det finns naturligtvis ännu värre tänkbara regeringar än sossar som styr med liberaler.

Det finns dock ingen anledning att låtsas som att ett sånt samarbete kan leda till mer jämlikhet. Det kommer inte att hända.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se