Stäng
oktober 20, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
I natt brann Rosenkullens asylboende utanför Munkedal. Foto: Adam Ihse / TT

Jag kanske överdriver hur allvarligt läget är

Asylboenden brinner över hela Sverige. Det är ingen plötsligt explosion, utan en serie bränder under en lång tid. Vi har skrivit om det förr och den som läser SvD:s sammanställning i dag ser hur det pågått under hela året. Bränderna tycks dock bli allt fler. Boenden har på kort tid eldhärjats i Kungsbacka, Ljungby och Arlöv. Och så sent som i natt brann det i ett boende i Munkedal. I många fall är bränderna uppenbart anlagda, i andra är det oklart.

Vad som är tydligt är att Sverige är ett land där olika grupper är beredda att ta till våld mot människor i nöd. En lång rad av attacker mot tiggande eller sovande romer kompletteras nu av rasistiska attentat mot de som flyr från krig och katastrofer.

Man hoppas att utredningarna ska komma att skjuta ner alla farhågor, man hoppas att det ska visa sig vara en olycklig slump, man vill gärna ha beskedet att det inte handlar om hatbrott och terror. Men det beskedet lär vi tyvärr inte få glädjen att ta emot.

I stället förefaller det mer sannolikt att det, som historikern Helene Lööw beskrev i SVT:s Aktuellt på måndagen, kan handla om hur en snabbt väckt – och rasande – opinion mobiliserar och stärker de krafter som vill gå till handling. På de rasistiska sidorna, och på forum som flashback, har man sedan länge försökt hetsa fram attacker mot såväl asylboenden som tillfälliga boplatser för EU-migranter. I lokala grupper på facebook haglar rasismen och vanliga tanter och farbröder önskar livet ur ensamkommande barn som bosatt sig i området. Dessutom kommer hetsen nu också som en jämn ström av hat från ett av riksdagens stora partier, och som Anders Lindberg skriver i Aftonbladet är SD:s hatretorik en grogrund för våld.

”Lasermannen” John Ausonius  kände på 1990-talet både ett politiskt och ett moraliskt stöd för sina mord och mordförsök. Det stärkte honom. Journalisten och författaren Gellert Tamas har tidigare beskrivit likheterna mellan det samhällsklimat som Ausonius hämtade kraft i och dagens. Agneta Berge har skrivit om den forskning som visar att hatpropaganda har en tydlig koppling till våldsdåd.

Asylboenden brinner över hela Sverige, romer attackeras när de ligger och sover, antirasistiska politiker och debattörer hotas och trakasseras och vissa får besök i sina hem, hatbrotten är fler än någonsin och ett rasistiskt parti åtnjuter ett mycket starkt stöd i opinionen. Det är möjligt att jag överdriver hur allvarligt läget är. Men jag tror tyvärr inte det.

Sök på Politism.se