Stäng
oktober 10, 2016
Eric Rosén, chefredaktör

Ja, SVT, starta Klimatnytt – NU

För 26 år sedan, i september 1990, förändrades SVT:s Aktuellt. Man la till ett ekonomiblock – kallat A-ekonomi – i en tid då den svenska ekonomin krisade och kraschade. A-ekonomi fanns sedan kvar tills för fem år sedan då det lades ned.

A-ekonomis tillblivelse var det första jag tänkte på när jag läste Ida Kjellins krönika i ETC:

”Så jag har ett förslag. Det är att SVT inför ett Klimatnytt, som ingår i varje nyhetssändning. Precis som ekonominyheterna, kultur eller sport ska det baske mig rapporteras varje dag om bakslag och framsteg vad gäller klimatet!
[…]
Men vi behöver inte ett specialprogram till som folk har lätt att strunta i! Det måste in i den dagliga rapporteringen.”

Så fort det uttalas blir det så självklart att det borde finnas.

Ida Kjellin gör genom sitt förslag det egentligen uppenbara uppenbart. Vi lever i den tid då klimatfrågan avgörs. Som Barack Obama med flera har uttryckt det:

”Vi är den första generationen som börjar känna effekterna av klimatförändringar och den sista generationen som kan göra något åt det.”

Det är en absolut sanning och det är en plikt för public service (och gärna andra medier också) att dra slutsatser av det.

Alla vi som jobbar inom massmedia vet att klimatfrågan inte är någon klickraket. Troligen för att det ibland blir för diffust för att väcka en omedelbar reaktion. Men det beror definitivt också på  att allt för få har tillräckliga kunskaper och att det inte är närvarande i människors vardag.

SVT bör starta ett Klimatnytt på precis det sätt Ida Kjellin beskriver i ETC, det ska vara lika självklart som Sportnytt, för att denna livsavgörande fråga ska få en given närvaro i människors mediekonsumtion. Dela hennes text, eller den här texten, eller hör av dig till SVT, för att kräva att public service gör oss denna verkliga public service.

Genast. Helst i går. Sätt fart.

Sök på Politism.se