Stäng
oktober 27, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Foto: Tomas Oneborg/TT

Ja, alla män borde hålla tyst en stund

I veckan har arbetsmiljön och kulturen på Aftonbladet, Skandinaviens största tidning, granskats av bland annat Dagens Nyheter och Svenska dagbladet.

I kölvattnet av #metoo-rörelsen har flera kvinnor vittnat om att det i mediebranschen finns förövare som genom sina sexuella trakasserier faktiskt förhindrar dem, oss, från att nå vår fulla potential. Det finns fortfarande, år 2017, en ”grabbig” stämning på de stora redaktionerna i Sverige. Eva Franchell, ledarskribent på Aftonbladet, skriver i dag:

”På 70-talet skrev kvinnorna här på Aftonbladet Dokumentet om de manliga kollegernas trakasserier. Nu får vi göra ett nytt dokument så att alla kan komma till tals.

Sexismen på redaktionsgolvet ska dock inte blandas ihop med de grova anklagelser som riktas mot ett par av våra kolleger. De får utredas i särskild ordning.

Det är vardagskampen för en juste och jämställd redaktion som kan börja direkt. Om alla män kan hålla tyst en stund och så kommer vi kvinnor att berätta vad som måste förbättras.”

För ja, det som varit särskilt viktigt och fantastiskt med #metoo är att kvinnor, trots en enorm tystnadskultur i samhället gällande sexuella trakasserier och övergrepp, har fått tala till punkt. Att männen ombetts lyssna och bara hålla tyst en stund.

Det ÄR bara så vi kan förändra samhället, genom att prata och lyssna.

Eva Franchell är en av de kvinnor på Aftonbladet som nu tagit initiativ till att samla ihop ännu ett ”Dokumentet” – där kvinnorna får berätta helt fritt om vad de varit med om och hur deras arbetsliv påverkas av patriarkala strukturer och machojargong.

Låt oss hoppas att åtminstone något har förändrats sedan 70-talet. Och låt oss hoppas att männen är tystna en stund och lyssnar.

 

Sök på Politism.se