Stäng
april 8, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Inte mycket att fira för romska tiggare

I dag är den romska nationaldagen. På väg till jobbet möter jag, och alla andra, åtskilliga romska tiggare som inte ser ut att vara i firartagen. I dag heller.

I stället är de utlämnade till tiggeri i ett land där de förutom att de ofta tvingas frysa inte talar språket, där de utsätts för  spottloskor, rasistiska påhopp och i värsta fall våld. Dessutom är de offer för en konstant avhysning och tvingas flytta från plats till plats i temporära kåkstadsliknande bostäder. Och då är Sverige ändå ett av de länder där romer bemöts minst illa i Europa.

Situationen är förstås ohållbar på sikt och vid sidan om att ordna fler härbärgesplatser för EU-migranter och på andra sätt hjälpa de romer som kommit hit för att tigga måste huvudfokus förstås vara mer långsiktigt. Och där är det oerhört bra att Birgitta Ohlsson (FP) nu är så tydlig i sin kritik mot Rumäniens agerande.

Detta sedan förhandlingarna mellan Sveriges regering och Rumänien – för att få igång en process där romerna ges möjligheter till en värdig tillvaro i Rumänien – inte lett till något resultat.
– Jag är förbannad, ledsen och besviken, säger Ohlsson till DN.

Nu blir det en fråga för EU-kommissionen och man får hoppas att de lyckas bättre. Pengar finns, 202 miljarder kronor ska Rumänien få för detta ändamål under perioden 2014-2020. För åren 2007-2013 avsattes 184 miljarder till Rumäniens utveckling, varav 33 miljarder i socialfonden. Men bara en femtedel av pengarna användes, hur mycket som kom romerna till del kan eller vill den rumänska regeringen inte visa. Det politiska intresset i Rumänien tycks obefintligt.

Från Sveriges håll bör vi kunna hitta en blocköverskridande linje där vi både hjälper de romer som finns här på ett bättre sätt och sätter oerhört mycket större press på Rumänien på EU-nivå. Det borde inte vara omöjligt, så länge stickspår som tiggeriförbud och annat inte tillåts ta över debatten.

Förhoppningsvis har fler romer något att fira på nationaldagen den 8 april nästa år.

Sök på Politism.se