Stäng
januari 9, 2015
Olivia Neta, medarbetare
Solange Knowles. Foto: Clint Spaulding/TT

Inspiration: ”Svarta tjejer har bättre hair game än någonsin”

Afrohår är inte idealt. Det är knappt uppmärksammat i Sverige överhuvudtaget, bortsett från att det bland många vita och icke-svarta individer ses som ”exotiskt” och framförallt ”coolt”. Förutom dessa exotifierande tankegångar, som ofta slutar i att någon mot ens vilja tafsar på ens hår i krogkön för att sedan svara med tummen upp när man frågar vad fan de håller på med, finns inte afrohåret på den svenska frisyrkartan.

Afrohåret har en speciell historia; från den transatlantiska slavhandeln och kolonialismen som förde med sig västerländska ideal och tillintetgjorde de tidigare kunskaperna om afrohårvård till tusentals försök att göra det krulliga håret platt, till 1960-talet och statement-afrot hos Black Power-rörelsen, till dagens miljarddollarindustri med hundratals möjligheter och internationella natural hair-movements.

Och som inom alla strukturer är kvinnor de mest utsatta för den nedsättande behandling som drabbar personer med afrohår. Ett naturligt afro ses som vilt och politiskt, dreadlocks anses vara ovårdade, cornrows är ”ghetto”, weaves och löshår och plattång använder svarta tjejer bara för att de önskar att de var vita. Twitter rasar över Blue Ivys, Beyoncés treåriga(!) dotters ”okammade röra”. I svenska tjej- och modetidningar återfinns inte ett enda tips för afrohårtyper. Frisörer saknar helt och hållet kunskap om afrohår. Unga svenska tjejer gråter över sina lockar och krull för att de inte passar in. Vi har en lång bit kvar att gå.

Men låt oss vara ärliga: svarta tjejer har bättre hair game än någonsin. Och trots att dessa tjejer ständigt utsätts för just kommentarer, tafs och kritik på grund av sina hår och frisyrer fortsätter de rocka sina do’s i offentligheten (för vad annars finns det att göra egentligen?). Här följer en lista på kända svarta kvinnor som alla inspirerar med sina kreativa, bekymmerslösa, flätade, utsläppta, weaveade, naturliga eller onaturliga, och alltid fantastiska, hår. Utan inbördes ordning.

Solange Knowles

solange

Foto: Spencer Selvidge/TT

Såklart. Solange har, sedan hon ”gjorde en Britney” år 2009 – som Daily Mail så fint skrev om det som troligtvis var hennes big-chop – gått igenom en exemplarisk resa mot naturligt hår. Vi var nog flera som skrek rätt ut när hon släppte sina helt fantastiska bröllopsbilder som tycktes ha fotats i typ paradiset. Solange var i centrum för all uppmärksamhet, klädd i helvitt, med röda läppar och ett enastående afro. Take notes, natural gals!

Willow Smith

Skärmavbild 2015-01-08 kl. 15.00.19

Eh, ja, Willow Smith är världens coolaste 14-åring, om någon nu lyckats missa det. När hon var tio år släppte hon liksom en låt om hår? Och nu är hon det man brukar kalla ”black girl magic” personifierat, med sitt okonstlade gråsvarta TWA (Teeny Weeny Afro) och sin allmänt kloka och förtrollande djupa approach. Och för alla unga afrotjejer som alltid drömt om långa platta hår är hon ett ljus i mörkret. Heja Willow, alla andra coola tonårstjejer och sånger om hår:

All my ladies if you feel it

Gone and do it, do it

Whip your hair, whip your hair

Don’t matter if it’s long, short

Do it, do it whip your hair!

FKA Twigs

Skärmavbild 2015-01-08 kl. 15.02.57

Foto: Instagram

FKA Twigs satte slicked baby hair edges, eller kiss curls som de också kallas, på trendkartan 2014 (och fick bland annat Katy Perry att uppmärksamma, appropriera och totalt misslyckas med looken, smdh…). Med avancerade och otroligt snygga flätade uppsättningar, och alltid slicked down babyhår, är FKA Twigs en given hårinspiration. Alltså, för alla som har den hårtypen och lust att kämpa med gelé, edge control, löshår och flätor i timmar. Och för alla som inte heller har något emot att höra att ”din frisyr påminner om Robert Pattinsons tjej/den där mystiska sjungande tjejen alla älskar/FKA Twigs!”.

Laverne Cox

szefe280

Foto: Amanda Schwab/TT 

Visst är naturligt afrohår bland det bästa som finns, men ibland vill man bara ha ett idealiskt, luftigt skolbokssvall som Laverne Cox. Ett par askblonda, felfritt fönade och strålande weave:ade längder. I en tid då att obesvärat växa ut sitt naturliga krull är inne (och obviously helt fantastiskt) är det ju samtidigt tacksamt med moderna klassiker och perfekt böljande löshår. För att inte glömma att precis alla alternativ är möjliga med afrohår!

Junglepussy

Skärmavbild 2015-01-08 kl. 16.49.32

Foto: Instagram

Om Willow Smith är black girl magic personifierat så kammar (bland andra) rapparen Junglepussy hem epitetet carefree black girl. Hennes musik utstrålar en alldeles speciell attityd, en obotligt självälskande och kompromisslös sådan, och hennes gulblonda havana twists återspeglar denna karaktär. Det är dessutom en frisyr som kan fixas hemma, med lite marley-löshår, YouTube-tutorials och en hel del tålamod. Och lite Junglepussy-magi. Och svart kärlek!

SZA

Skärmavbild 2015-01-08 kl. 15.57.06

Foto: Instagram

Sa någon volym? Sångerskan SZA får en att gråtandes packa in håret i JBCO och kokosolja för att få det att växa och ta över alla stripiga rum. Hon har ”erkänt” att hon bär clips för volymens skull, men man är lika avundsjuk ändå. Snyggaste någonsin.

Azealia Banks

syb69fd2

Foto: Chris Pizzello/TT

Mm, Azealia Banks hår. Hennes typ 32-inch rapunzelweaves i auberginelila, smaragdgrönt, eller klassiskt korpsvart; när det gäller längd och färg har Azealia Banks verkligen aldrig fel. Som när hon nyligen döpte sin nya färgglada weave till ”Colorina” i ett instagraminlägg, eller när hon rappade ”I took the blue out the sea, and put the blue in the weave” i låten Atlantis.

Seinabo Sey

ta137014

Foto: Terje Benediksby/TT

Allas vår afrosvenska natural hair queen med en röst skänkt från ovan. Seinabo passar i typ allt: från afrolockar till box braids till strama uppsättningar. Eller varför inte en oslagbar kombination av de två sistnämnda? Som i sitt framträdande på Nobels fredspriskonsert, där hon bar just en sådan stram uppsättning med silvriga(!) flätor i en knut *antecknar i min looks-to-achieve-bok*.

Lupita Nyong’o

ta07528b

Foto: Dave Allocca/TT

Det är inte alla som föds med en perfekt huvudform, men de med den turen kan med fördel inspireras av Oscarsvinnaren Lupitas kortkorta fro’. Sjukt snyggt och framförallt lätthanterligt. Och inte alls svårt att subtilt variera med olika längder och skarpt rakade mönster. Som på GLAAD Media Awards 2014 där hon bar sitt hår i en delad mohawk high top. Eller som i filmen Non-Stop i vilken hon sportar en perfekt, klassisk high-top fade. Feeett coolt.

Keri Hilson

Skärmavbild 2015-01-08 kl. 16.16.55

Foto: Instagram

Truth be told: alla älskar box braids. Sångerskan Keri Hilson har den senaste tiden workat helt perfekta flätor som verkligen får mig att vilja sätta mig i frisörstolen i en sisådär åtta timmar. De är tjocka, de är långa och de är oslagbara! Keri har dessutom, relativt nyligen, haft sitt hår i bland annat ghana braids och cornrows och har stor potential att bli en av de mest kreativa inspirationskällorna vad gäller flätade afro-looks. Kolla in hennes instagram för direkt hairspiration, vetja!

Viola Davis

szf39833

Foto: Danny Moloshok/TT

Vi är vana att se skådespelerskan i en kort peruk, som är sjukt cute, men hennes naturliga TWA är också riktigt vackert. Efter att Viola tappade hår till följd av stressrelaterad alopecia visade hon sig aldrig utan sina peruker, men efter flera år bestämde hon sig för att våga bära sitt naturliga afro i offentligheten. Och nu kan hon också variera mellan fejk och naturligt och njuta av det som afrohår innebär: ändlösa variationer! Hur snyggt?

Lisa Bonet

sy9f891e

Foto: Dan Steinberg/TT

Ända sedan Denise Huxtable-eran har Lisa Bonet varit en håridol som ständigt får en att tappa hakan. Hon lyckas liksom alltid se sådär effortlessly chic ut, oavsett om hon bär sitt hår kort, långt, naturligt lockigt eller i dreadlocks. Än idag är hon typ coolast på jorden, i långa mörka locks med hintar av grått.

Uzo Aduba

Skärmavbild 2015-01-08 kl. 16.51.44

 Foto: Instagram

I Orange is the New Black bär karaktären Suzanne alltid bantu knots, en frisyr som egentligen både är bekväm och elegant. Bakom kulisserna föredrar dock skådespelerskan, Uzo Aduba, andra såkallade protective hairstyles, skyddande frisyrer, i sitt naturliga hår. Och hur snygga (och bra för ens hårkvalité) är inte dessa, sen! Dessutom rockar hon ofta sitt naturliga hår plattat och glansigt. En sann natural-hairspiration!

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se