Stäng
september 13, 2013
Eric Rosén, chefredaktör
Åtstramningsförespråkaren Anders Borg. Foto: Karin Malmhav / SCANPIX

Inget politiskt pris för fattigdom

”Om inte EU:s regeringar upphör med sin åtstramningspolitik kan ytterligare upp till 25 miljoner européer hamna i fattigdom, varnar den brittiska hjälporganisationen Oxfam.”

Så lyder ingressen från DN i gårdagens kanske minst diskuterade nyhet. För det är ju en trist fråga ur debattsynvinkel. Det är svårt att ta grepp på problem som går ut på att ett stort antal av EU:s regeringar sedan många år för en politik som syftar till att få igång ekonomin genom total utslagning av såväl redan fattiga som lägre medelklass.

Åtstramningspolitiken beskrivs som ”moraliskt och ekonomiskt nonsens” av Oxfams chef för organisationens EU-kontor, Natalia Alonso. Och det är precis vad det handlar om. Ett mycket skadligt nonsens.

Vi får inte bara utsatthet och mänskligt lidande utan ger politiska rörelser som grekiska nazistpartiet Gyllene gryning precis de förutsättningar som krävs för att de ska ta sig in i parlamenten. Politiken skadar inte bara människor som drabbas i första ledet, vilket är illa nog, utan skakar också om tron på demokratiska verktyg i grunden i flera länder.

I Sverige har Anders Borg den senaste tiden försökt låta som en politiker som alltid trott på stimulanser och satsningar för att få igång ekonomier, men alla minns att han varit en av åtstramningspolitikens främsta förespråkare. Som DN:s liberale ledarskribent och chefredaktör uttryckte det i december 2012:

 ”Anders Borg ordinerar svält till de redan utsvultna”

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se