Stäng
oktober 13, 2013
Margret Atladottir, redaktör

Ingenting alls borde vara ”the new skinny”

Ingen stor överraskning, men: Jag tycker inte att Miss Skinny-pr-kuppen var särskilt lyckad. Och det har sagts av andra men jag vill upprepa: det är tröttsamt med kampanjer som ”luras”. Lägg ner det där. Men att reklamen för en modebutik som enbart säljer size 0 dessutom var en kampanj för Frisk och Fri, en organisation som arbetar med kvinnors ätstörningar kändes extra jobbigt. På precis samma sätt som när rappare proklamerar ”inga smala gussar” (ni har väl inte glömt det?).

Att det aldrig bara kan råda tystnad. Det finns aldrig ett läge där det bara är knäpptyst om kvinnors kroppar. Att vara för smal är sjukt, oattraktivt och kan användas som en chockeffekt. Att vara tjock ska vi inte ens gå in på. Ditt människovärde existerar knappt.

Det spelar faktiskt ingen roll att syftet är ädelt när man på exakt samma gång som när man fördömer ett skönhetsideal dissar de som faller inom ramen för det. Nöjesbladet fick i fredags flera välkända tv-kvinnor att engagera sig under hashtagen #osminkad. Genom att sminka av sig skulle kvinnorna visa att de, precis som ”oss andra”, ser…ja, vaddå, inte lika snygga ut? Inget ont om de medverkande personerna men det är faktiskt ointressant.

Det enda som rimligvis borde kunna minska utseendehetsen för kvinnor borde vara att sluta prata om hur vi ser ut. Vara helt och hållet tysta i frågan vad som är ”bra” eller ”dåligt” utseende. Varför är det så svårt? För det ÄR svårt. Och vi försöker att utvecklas men landar ändå i samma trötta ångestpöl. ”Strong is the new skinny” har jag sett i mitt instagramflöde det senaste året. Nu är det kefft att bara vara smal, det är vältränad som gäller.

Att mantrat ”Strong is the new skinny” fått ett sådant enormt fäste och blivit nästintill en rörelse (bland kvinnor, märk väl) beror egentligen på en sak. Det är ett rumsrent och fräscht sätt att få obsessa kring sin och andras vikt. Att utan dubbelbestraffning bli utpekad som ätstörd och ”sjuk”. Och, förstås, att kunna ta avstånd från andra ”skadliga” ideal. En utav de värsta bilderna jag sett i genren är den om att ”Skinny girls look good with clothes, strong girls look good naked”.

För det är det som är det viktigaste, i slutändan. Att vi har det rätta utseendet.

Jag säger som Lisa Simpson: ”The whole damn system is wrong!”.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se