Stäng
juli 20, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Caspar von Koskull. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Ingen ställs till svars för Nordeas hjälp till skattefuskare

I april avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning att Nordea hjälpt sina kunder att skapa så kallade brevlådeföretag i skatteparadis, bara för att smita från skatt. I dag redovisar Nordea sin egen internutredning om bankens agerande.

Ilskan mot Nordea var enorm, bland annat demonstrerade ”Folkets Inkasso” utanför banken för att kräva tillbaka de undangömda pengarna till Sverige, så att de kunde användas till välfärden i stället.

Skattesmitandet är inget litet samhällsproblem, som Agneta Berge tidigare konstaterat på Politism:

”De gömda rikedomarna har vuxit med 25 procent de senaste åren och motsvarar nu åtta procent av världens hushålls finansiella förmögenheter. I rena siffror handlar det om 5 800 miljarder euro, eller 54 000 miljarder kronor. Det är ett historiskt rekord, och för EU är andelen ännu högre: nära 12 procent.”

Nordeas aktiva bidrag till detta är en skam. Den egna internutredningen visar att bankens ”styrelse och högsta ledning har brustit i sin hantering av verksamheter i banken”, rapporterar DN. Dessutom har Nordea brutit mot sina egna etiska regler. Det är ”inte acceptabelt”, slår bankens koncernchef Casper von Koskull fast.

Men problemet är att detta inte kommer att få några konsekvenser.

Ingen kommer att ställas till svars. I stället ”vidtas åtgärder”, ”riktlinjer ses över” och brister ska ”identifieras”. Samtidigt fortsätter Nordea att göra ohyggliga vinster, 11,6 miljarder kronor bara under perioden april, maj och juni. Få kommer att byta bank från Nordea till en annan bank, eftersom det är väldigt liten skillnad mellan bankerna och deras syn på etik. Systemet tycks i det närmaste riggat så att storbankerna alltid vinner.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se