Stäng
mars 6, 2018
Politism, redaktion
Bengt Ohlsson surar över allt "man inte får säga". Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

”Ingen skulle tycka synd om dig, Bengt Ohlsson”

Bengt Ohlsson har ”börjat hemsökas av en längtan efter andra perspektiv, ofta halsbrytande och opassande sådana”. Han testade några i sin senaste lördagskrönika i DN. Den handlade om vad jordens fattiga egentligen skulle tycka om svenska reportage om dålig mat på förskolan och om åttiotalspunkarnas livsleda och krav på replokal (spoiler: de skulle inte snyfta). Så låt oss testa några av Bengts ”halsbrytande” perspektiv på honom själv.

Man kan exempelvis tänka på det oerhörda slaget mot yttrandefriheten och allt som är heligt som vårt land nyligen drabbades av när Aftonbladet bröt sitt samarbete med Staffan Heimerson och som Bengt nyligen skrev om i en gigantisk text (”Vad får man egentligen säga nuförtiden”, DN 180218). Eller den större frågan om att landets intellektuella nu hukar i ett samtalsklimat som styrs av jobbiga typer som anser att konstnärer ska sträva efter att sparka uppåt snarare än neråt. Det handlar om en allvarlig begränsning av själva tankefriheten, som ytterst få svenska intellektuella har ryggrad nog att bekämpa (förutom Bengt såklart, som med ett patos värdigt Aragorn lovar att ”söka mina egna smärtpunkter kosta vad det kosta vill”).

Nu tänker vi oss att Bengts stora artikel nyligen läses av en rysk tidskriftsredaktör, en venezolansk regeringskritisk sociolog och en kinesisk oppositionsintellektuell. De skulle fråga: Jaha, så den här Heimerson blev åtalad?

Bengt: Näe, men…

Ryssen: Men det har alltså blivit förbjudet att publicera honom?

Bengt: Näe men..

Kinesen: Det är alltså en enda tidning som slutat publicera honom, menar du..?

Bengt: Ja jo men…

Venezolanen: Jag fattar! Det är alltså er enda tidning! Er statliga tidning!

Bengt: Nä, i och för sig inte… Vi har ju flera men… ändå, liksom. Inte schysst.

Alla: Och du blev tystad när du försökte påtala det här intoleransproblemet?

Bengt: Näe men…

Alla: Men du blev refuserad av alla stora medier och publicerad av nån liten nättidskrift i internets mörkaste hörn?

Bengt: När, det var en rätt stor tidning, det får man ändå säga…

Alla: Men du kortades och redigerades hårt? Texten sattes mellan korsordet och dödsannonserna?

Bengt: Näe inte exakt men… jag fick ett elakt svar. Faktiskt.

Och när det gäller Bengts egna alster, pjäsen ”Slöjan” som en stor del av hans text handlar om, skulle det förmodligen bli ännu blir ännu knepigare att förklara för de internationella kollegerna.

Alla: Du har alltså blivit förföljd för de rakryggade ställningstaganden du gör i den här pjäsen?

Bengt: Näe, den har inte spelats.

Alla: Aha, vi fattar! Den har fått spelförbud för att den utmanar den statliga överideologin?

Bengt: Nä men…

Alla: Men regissören får böter? Du riskerar fängelse? Du svartlistas från medierna?

Bengt: Näe, i och för sig inte. Åsiktsförtrycket i vårt land är inte sådär explicit som i era länder. Det är mer försåtligt, på vissa sätt skulle jag vilja påstå faktiskt värre än i era länder, för det är liksom osynligt och slemmigt och nästlar sig in överallt…

Alla: MEN GE OSS ETT EXEMPEL BENGT. VAD ÄR PROBLEMET?

Bengt: Jamen, massa akademiker och fräcka yngre krönikörer kommer kanske att kritisera den! Och skriva hånfulla grejer om mig på sociala medier! Kanske till och med att några antiraster river ner pjäsaffischen! Hur kul är det, tror ni?

Alla: Du menar alltså att du har skrivit en pjäs som bryter mot det du hävdar är överideologin, den kommer ändå att spelas, varken du eller teatern kommer att få yrkesförbud eller andra juridiska problem på basis av detta, än mindre utsättas för våld, men du tror att du kanske eventuellt så småningom kommer att få taskiga kommentarer av andra konstnärer och intellektuella på branschpartyn och sociala medier? Är det så du menar?

Här någonstans kan man med fördel lägga in ljudet av väldigt många människor som inte snyftar. Varsågod, Bengt. Bara ett annat perspektiv. Kanske inte sådär extremt halsbrytande heller.

Cecilia Verdinelli
ledarskribent ETC Göteborg, tid. kulturskribent GP, läkare

 

Sök på Politism.se