Stäng
maj 8, 2017
Benjamin Ivansson, praktikant
Det gäller att vara flexibel om man vill kunna betala hyran. Foto: Stina Stjernqvist/TT

Ingen ska behöva stå ut med någon som velar

Tänk dig att du börjar dejta någon som aldrig kan bestämma sig. Ni har det trevligt när ni träffas, ni pratar varje vecka och för varje gång ni ses blir du mer och mer övertygad om att du hittat någon du vill behålla. Men det är något som skaver. Du kan inte riktigt förklara vad det är.

Du bestämmer dig till slut för att samla mod. Nu har det gått flera månader utan att det hänt något. Hur ska vi ha det, vill du veta. Vill personen vara med dig eller inte? Det behövs ett besked. Men något svar blir det självklart inte. I stället får du en försäkran om att det absolut kan bli något i framtiden, men att personen inte kan ge dig det svaret just nu. Kan du inte bara.. ge det lite mer tid?

Tänk dig nu att den här situationen är verklighet för 620,000 människor i Sverige. Men det handlar inte om en kärleksrelation utan om en fast anställning. Så många är det som i dag har ett allmänt visstidskontrakt. Ett ovisshetskontrakt, skulle man kunna kalla det.

Det som står på spel är dock inte bekräftelse och närhet, utan mat på bordet och pengar till hyran. En existensiell limbo som kan pågå i flera år. Varför går vi med på det? En sådan samhällsordning är sjuk. Antingen behövs arbetskraften eller så behövs den inte.

Problemen med allmän visstidsanställning har Politism skrivit om i flera omgångar – bland annat här, här och här

Därför var det positivt när regeringen förrförra året lovade att det här systemet skulle motarbetas. En lag formulerades och trädde i kraft för exakt ett år sedan. Den var extremt komplicerad redan då, men med den skulle det bli lättare för facken att driva frågan.

Tyvärr har inte mycket hänt. Tidningen Arbetet har gjort en rundringning bland facken för att höra om lagen gjort någon skillnad. De kallar det för en krånglig papperstiger utan effekt. Medlemmarna vet inte ens att lagändringen gjorts och för en illvillig arbetsgivare är det dessutom väldigt enkelt att kringgå reglerna.

Det var positivt att regeringen visade att man var villig att agera. Men åtgärden har inte varit i närheten av att komma åt problemet. Det behövs något bättre. Men tills något som förändrar läget på riktigt läggs fram får vanliga löntagare betala priset.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se