Stäng
augusti 30, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
App-jobben blir allt vanligare. Foto: Hasse Holmberg / TT

Ingen ska behöva jobba för 18 kronor i timmen

I dag uppmärksammar tidningen Arbetet så kallade ”app-jobb”.

Apparna som erbjuder jobb och tjänster blir allt fler, och tryggheten på arbetsmarknaden allt sämre. Arbetet lät en reporter söka jobb via plattformen ”Care.com”, som erbjuder barnvakter, barnflickor, äldrevård, djurpassning, hundrastare och städhjälp. De som behöver tjänsten skriver vad de kan tänka sig betala, och arbetare får tävla om vem som kan erbjuda mest till lägst pris.

När reportern till slut får ett uppdrag kollar Arbetet upp vad som egentligen gäller. Hur ska man skatta, hur ser det ut med pensionen och finns det någon försäkring om något skulle hända på jobbet? Här finns inga tydliga svar varken från Skatteverket, Pensionsmyndigheten eller Arbetsmiljöverket. Vårt system är inte byggt för privatpersoner som säljer tjänster till andra privatpersoner.

De annonser som Arbetet tar upp som exempel gör en mörkrädd. Skamlöst efterfrågar människor exempelvis ”äldreomsorg” i fyra dagar till oacceptabla villkor. Den som tar uppdraget ansvarar för ”sjukvård och omsorg i hemmet” och får 600 kronor betalt totalt, för samtliga dagar. Det innebär 150 kronor per dag. Om arbetet innebär åtta timmar/dag blir det en timlön på 18,75 kronor.

För en del människor är det såhär livet ser ut. För andra är det här en inblick rätt in i framtiden. Men det behöver inte vara så. För att förhindra att det här blir det nya normala behövs inte bara starka fackförbund som i det här fallet står ganska maktlösa. Vi behöver även politiker som vågar lagstifta bort slavliknande förhållanden på arbetsmarknaden.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se