Stäng
februari 21, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Björn Lindgren/TT

Ingen förstår vad du menar, Anna Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra avslöjar nu att hon funderat i 15 månader innan sitt januariutspel om att samtala och samarbeta med Sverigedemokraterna. Trots det informerade hon inte sina allianskollegor förrän kvällen innan, via SMS.

Hon måste förklara sig. Vi förstår inte vad hon menar. Ungefär så lät det från Annie Lööf, Jan Björklund, regeringspartierna och de politiska journalisterna efter Kinberg Batras utspel för en månad sedan.

Ingen kunde utläsa vad det innebär i praktiken.

Frågan har inte fått ett svar sedan dess. Och Moderaterna har inte minst därför rasat i opinionen. I en sammanvägning av de stora mätningarna är de nu mindre än Sverigedemokraterna.

I Lena Mellins intervju i Aftonbladet får Kinberg Batra alla möjligheter att, nu när hon haft en månad på sig att hitta en linje, förklara vad det är Moderaterna vill och menar.

Tyvärr går det inte så bra.

Det var för ”att tas på allvar som opposition”, vilket knappast skett eftersom det splittrat upp alliansens enighet och gjort Kinberg Batra till en oppositionspolitiker bland andra, i stället för oppositionsledare.

Det var ”för att genomföra moderat politik så mycket som möjligt”, men utspelet har på intet sätt ökat de möjligheterna, snarare tvärtom.

Och när hon får frågan om Moderaternas nya position kommer att förändra något i verkligheten erkänner hon att hon inte har en aning. Förhoppningen är i stället att det ska leda till ”seriös diskussion”.

Lena Mellin ställer följdfråga efter följdfråga men det blir bara grumligare. Så småningom får moderatledaren fram att det handlar om att ”öka tempot”. Vad det nu betyder.

Anna Kinberg Batra håller på att förvandla Moderaterna till en jättelik politisk dimma.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se