Stäng
mars 17, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
På söndagen var det dags i Skärholmen, för Förenade Förorters initiativ för att skicka Stockholms förorters bästa poeter till poetry slam-SM. Foto: Maja Suslin/ SCANPIX

Imponerad av förortens poeter

I söndags satt vi i Mohammed Ali tillsammans med Nabila Abdul Fattah, Nachla Libre från Revolution Poetry, Hoosam från Highwon och poeten Daniel Boyacioglu som jury i en poetry slam-tävling i Skärholmen. Lokalen var överfylld, stämningen på topp och åtta unga poeter från olika förorter runt om i Stockholm stod på scenen.

Vi skulle rösta fram två finalister som sedan skulle tävla om att bli förortens representant i SM i Poetry Slam.

Jag blev förvånad av de unga poeternas ålder, de ämnen de valde och deras pondus på scen. Ämnen som missbruk, relationen till föräldrarna, miljön, utanförskapet, kärleken och döden. Saker som jag själv aldrig kunnat reflektera över så djupt när jag var i deras ålder.

Det var fint att se att förorten har gjort sig autonom och helt självständigt när det kommer till kulturutövning och målet är att få in förortspoeter på den annars väldigt vita och segregerade poetry slam-scenen.

Det var orten som var initiativtagare, det var de som var publiken och det var de som var poeterna. Känslan var för en stund att vi var normen. Ingen av poeterna från förorten var tvungna att förhålla sig till medelklassen eller innerstaden, vilket skapade helt andra historier där de pratade om sig själva utifrån sig själva och inte om den andres syn på dem.

Det var en befrielse att sitta i det rummet och se att det fanns en connection mellan poeterna och publiken. Man kände sig trygg med att nästa generation som växer upp i orten är så oberoende och självorganiserande. Att de har självförtroende nog att veta sitt värde. Att de stolt höjer upp förorten till en plats att bo på, leva på, utvecklas på, vara kreativ på och inte gör det till en plats att fly ifrån.

Jag ser fram emot att se var dessa ungdomar är om tio år.

Sök på Politism.se