Stäng
mars 15, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Cornelius Poppe/TT

Ikeas låga priser bekostas av utnyttjade lastbilschaufförer

Hur kan Ikeas möbler vara så billiga? Beror det bara på att de är uppfinningsrika och smarta? Eller beror det på något annat?

Ett av svaren hittar den som läser Dagens Nyheter i dag, eller som kollar på BBC:s granskning. Där visar det sig att lastbilschaufförerna som kör för Ikea, via underentreprenörer, är en viktig del för att få ner kostnaden. De får nämligen fruktansvärt låga löner och har genomusla arbetsvillkor.

Flera av förarna bor i lastbilarna i flera månader, äter sina måltider medan de kör och tvättar sig i bilarna. För detta får de månadslöner på runt 30 kronor i timmen.

Det här är inte tillåtet, det finns regler som kräver att förarna får minst minimilönen i det land där de arbetar och det finns regler som slår fast att man måste få vila från jobbet minst 45 timmar per vecka. Men reglerna följs inte.

Från Ikeas sida säger man att man blir ”ledsen” av att höra talas om detta, att man känner ”full empati” med förarna och att de tidigare inte känt till hur illa det är. Facket å sin sida berättar att de varit i kontakt med Ikea i flera år och pekat på problemen.

Oavsett när Ikea insett eller inser hur allvarligt läget är för chaufförerna finns det inte mycket att hurra över när företaget känner empati och blir ledsna. De känslorna är inte vatten värda om inte villkoren förbättras.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se