Stäng
februari 1, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

I vems intresse attackerar de regeringen?

I vems intresse? Den frågan ska man ställa sig regelbundet när debattörer, opinionsbildare och makthavare gör sina utspel. När Folkbladets Widar Andersson skriver om regeringens och Vänsterpartiets förslag att begränsa vinsterna i välfärden blir den alltid aktuell.

Han attackerar regeringens förslag med ett av de märkligaste argumenten jag hört i frågan. Det som handlar om styrning och sparsamhet med skattemedel, säkrandet av en skola med fokus på kunskap i stället för på business och på lika möjligheter för alla blir i Widar Anderssons värld till ”identitetspolitik”. Man undrar om Andersson ens känner till begreppet, som i grunden handlar om att mindre grupper försöker förbättra sin position inom ett system snarare än att förändra systemet. För vinstbegränsningsförslaget går ju enbart ut på att ändra just systemet. Snurrigt värre.

Widar Andersson avfärdar också kraven på en likvärdig skola som ”dumhet och förfall”, trots att just likvärdighet är centralt i skollagen.

Kraven på en likvärdig skola ifrågasätts av få. Inget parti motsätter sig den delen av skollagen. Men Widar Andersson har i alla fall en annan kraft på sin sida. Svenskt Näringsliv menar i en rapport från 2016 att begreppet likvärdighet är ”problematiskt”. I andra delar av samma rapport menar de att vi därför behöver göra det lättare att etablera ännu fler vinstdrivande friskolor (surprise!).

Som av en slump, och här kommer vi tillbaka till frågan ”i vems intresse?”, är Widar Andersson återkommande skribent på just Svenskt Näringslivs opinionssajt Arbetsmarknadsnytt. Ni kanske kommer ihåg den från Uppdrag Granskning om hamnkonflikten i Göteborg – där de avslöjades ha publicerat ett stort antal artiklar om fackförbunden och konflikten som innehöll rena lögner. Ett avslöjande som den ansvarige (nåja…) utgivaren vägrade bemöta på ett seriöst sätt.

Dessutom har Widar Andersson länge tidigare varit arvoderad av friskolekoncernen Academedia, en koncern som slåss med näbbar och klor för sina möjligheter att också fortsatt berika sig på skattepengar tänkta för utbildning.

Andersson har aldrig gjort någon hemlighet av sina dubbla stolar, så det finns inget avslöjande här. Men det är valår och frågan om vinst i välfärden är en av de stora stridsfrågorna under våren. Då är det värt att påminna om att de som attackerar Socialdemokraterna – i synnerhet Ardalan Shekarabi (S) och Stefan Löfven (S) – och Vänsterpartiet för att de vill begränsa vinsterna i välfärden kanske också har andra intressen än bara den politiska analysen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se