Stäng
november 30, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Högern och SD skulle aldrig acceptera att riksdagsledamöterna hade så dåliga arbetsvillkor de tycker att vanliga arbetare ska nöja sig med. Foto: Jessica Gow/TT

I dag stoppar alliansen och SD schyssta arbetsvillkor

I dag debatterar och röstar riksdagen om krav på schyssta villkor vid offentliga upphandlingar. Allianspartierna kommer tillsammans med Sverigedemokraterna att fälla förslaget. Om detta kan man säga mycket, och det har vi gjort i åtskilliga texter.


Aftonbladet Debatt sammanfattar vänsterpartisterna Ulla Andersson och Ali Esbati behovet av de nya lagarna, som högern alltså nu stoppar, bra:

”Sverige ska vara ett land där skattemedel inte används för att skapa otrygga villkor, utan istället säkrar värdiga villkor och löner för alla som arbetar och ser till att det blir schysst konkurrens mellan företag. Vi ska också vara ett land där samma villkor gäller på arbetsmarknaden oavsett om det gäller dem som kommer hit från andra länder eller oss som bor här.”

Men goda argument för lagstiftningen kommer också från borgerligt håll.

I Dagens Samhälle skriver Johan Enfeldt, landstingspolitiker för Liberalerna i Uppsala län:

”Allianspartierna har i en gemensam motion motsatt sig förslagen om möjlighet att ställa krav på arbetsrättsliga villkor som försäkringar och tjänstepension. Resultatet kommer att bli lägre pension för personalen i välfärdssektorn. För framtidens skattebetalare handlar frågan om ett ökat antal pensionärer som kommer behöva bidrag för att klara sin vardag.”

När högern vägrar gå med på att kräva vettiga arbetsvillkor och rimliga löner i upphandlingar med skattepengar bäddar de alltså för att de redan mycket utsatta pensionärerna ska få en ännu svagare ekonomi. Det är svårt att se hur de kan försvara sin hållning, och de borde verkligen lyssna på allianskompisen Johan Enfeldt.

Sök på Politism.se