Stäng
augusti 3, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Bilden visar en norsk räddningshelikopter. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

I dag smälter Sveriges högsta topp – medan rika helikopterskidåkare njuter

Nu får skolböckerna i geografi skrivas om. Kebnekaises sydliga topp har länge varit den högsta i Sverige. Men eftersom glaciären smält med fyra meter bara under juli så har nordtoppen av berg och sten blivit landets högsta punkt.Det här har forskare vetat och larmat om väldigt länge. Något som inte bara svenska medier skrivit om, utan även New York Times.

De smältande glaciärerna är ett resultat av klimatförändringarna. Men samtidigt som de smälter så ökar helikoptertrafiken i fjällen – en av fjällens värsta miljöbovar. De flesta är så kallade ”helikopterskidåkare” .

”Våra gäster som bor här hos oss har ofta gott om pengar. Men är också duktiga skidåkare. Det är ju klart som fasen att ett sådant här år, när vi har en dålig snösituation här runt Abisko, att vi åker ner mot Kebnekaise, Nallo och Sälka.”

Så säger Dick Johansson, turistföretagare.

I dag finns ingen reglering för hur mycket helikopter vi kan åka över fjällen. Men det är knappast det enda hotet mot miljön. Den här veckan var world overshoot day. Det betyder att vi konsumerat klart jordens alla resurser redan i augusti. Dagen inföll rekordtidigt I år. Och medan vi globalt lever som om vi hade 1,7 jordklot så lever svenskar som om vi hade fyra. Att Kebnekaise smälter bort är inte den mest akuta konsekvensen, men det är ett av många varnande tecken som vi fått om klimatet den här sommaren.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se