Stäng
januari 12, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Gänget. Foto: Philippe Wojazer/AP/TT

Hyckleriet smutsade ner Parismanifestationen

I Paris samlades över 1,5 miljoner människor i går för att manifestera för yttrandefriheten, och mot terrorismen. En fantastisk och historisk uppslutning efter det vidriga terrordådet (och de efterföljande dödliga dygnen) mot tidningen Charlie Hebdos redaktion.

Också i andra delar av världen ställde människor upp i manifestationer för yttrandefriheten och i solidaritet med de dödade. Samlingen uttrycker tydligare än något annat att vi inte låter oss tystas, skrämmas eller tryckas tillbaka av våldet och attentaten, tvärtom står vi samlade emot detta vansinne. Det var vackert att se.

Men var det inte också något som skavde? Handlar inte ”att stå upp för yttrandefriheten” också att markera mot de med makt som tar sig frihet att begränsa den?

Medan vanligt folk hade all anledning att känna styrka och värdighet under manifestationen vore det en förolämpning mot terrordådens offer att hålla tyst om yttrandefrihetskränkarna som fick äran att gå först i ledet.

David Cameron, Benjamin NetanyahuAhmet Davutoğlu och många andra som inte drar sig för att storma redaktioner, fängsla journalister eller bomba reportrar gjorde genom sin närvaro det hela till en tragisk och farsartad hycklerifestival.

Det blev ett hån mot alla de som verkligen värnar yttrandefriheten att världsledare med ett facit som dessa fick gå i armkrok längst fram.

Ingen satte fingret på frågan skickligare än studenten och twittraren Daniel Wickham, som i en serie tweets sa allt som behövdes.

Sök på Politism.se