Stäng
oktober 31, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Johan Rockström. Foto: Lars Pehrson/TT

Hur vore det med lite hårda tag?

Hårda tag. Ansvar. Mod. Vi ger oss aldrig. De ska inte få vinna.

Sådär låter det just nu väldigt mycket i politiken. Det ligger i tiden att ta i med hårdhandskarna, att inte lägga fingrarna emellan, att vara beredd att gå hur långt som helst för att få resultat. Inga jävla mjukisfasoner ska få hindra positiv samhällsförändring.

På vissa politikområden är det dock tvärtom. När det kommer till det allvarligaste hotet mot vårt samhälle, vårt land och våra idéer är det annat ljud i skällan. Då är det försiktighet som gäller, myrsteg.

Jag syftar förstås på klimatpolitiken.

Häromveckan kom ett larm om en utbredd insektsdöd, en utveckling som – tyvärr utan överdrift – är ett hot mot vår hela existens. Och nu meddelas dessutom att koldioxidnivåerna i atmosfären är rekordhöga. Ökningen förra året var 50 procent högre än den redan mycket höga snittökningen under de senaste tio åren. Det är mardrömssiffror som innebär att våra klimatmål kan bli svåra att nå.
– Det här är chocksiffror, säger Johan Rockström till DN. Han är en av världens ledande klimatforskare och han är djupt oroad:

”Vi inom forskarvärlden har sett det här komma. Det är ett brev på posten, som visar vad som händer när planeten inte mår bra. Det här är en oerhört stark signal till makthavare inom politik och näringsliv om att påskynda utfasningen av utsläpp av koldioxid.”

Dessa makthavare, som är upptagna med att visa hårda nypor och beslutsamhet på alla andra områden, tycks dock inte riktigt mottagliga för den här signalen. Politikerna verkar inte orka fatta tuffa beslut som bara betalar sig på lång sikt. De vill göra något här och nu, något som kan ge snabbt mätbara resultat och därmed lyfta opinionssiffrorna.

Visst har Sverige en offensiv klimatpolitik, jämfört med de flesta andra länder. Men svenskarnas utsläpp, när man räknar in konsumtionen, bidrar gemensamt mer till att förstöra planeten än till en hållbar omställning.

Mycket mer måste göras, och det kräver politiker som vågar förändra samhället, så att vi också i framtiden har ett samhälle.

Hur vore det med lite hårda tag mot ett av våra allra största hot?

Sök på Politism.se