Stäng
juni 22, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Janerik Henriksson/TT

Hur ska man komma åt ojämlikheten utan riktiga förändringar?

”Miljardär betalar lägre skatt än en kassörska på Willys”, lyder rubriken i ETC. Texten är en del av en större granskning som tidningen gjort för att visa hur lätt de rikaste undviker att betala skatt.

Det är en lysande artikelserie som visar hur ojämlikheten frodas i Sverige och som illustrerar att det knappast är någon slump att klyftorna i Sverige ökat snabbare än i något annat OECD-land de senaste decennierna:

”De 1 000 rikaste svenskarna har ökat sina inkomster med 67 procent sedan finanskrisen 2008 men har successivt betalat allt mindre i skatt.”

Jämfört med andra länder är Sverige fortfarande ett förhållandevis jämlikt land. Men utvecklingen är mycket tydlig. Sverige växer isär, ekonomiskt.

Vi ser i dag växande inkomstskillnader mellan de som äger kapital och de som inte gör det, samtidigt som skatterna jämnar ut skillnaderna i lägre grad än tidigare. Människors faktiska livsvillkor och makt över den egna tillvaron förändras i takt med att klassklyftorna och ojämlikheten växer. Och problemet är politiskt. Som Elisabeth Lindberg tidigare skrivit på Politism i en text som kritiserar den S-ledda regeringens oförmåga att på allvar angripa ojämlikheten:

”Socialdemokraterna har ramlat i den socialliberala fällan: Man tycker inte att de ökande inkomstklyftorna är rimliga men man är inte beredd att göra något åt dem i grunden.” 

Den bilden stärks tyvärr när man läser ETC:s intervju med finansminister Magdalena Andersson (S) i dag. Det finns förvisso förslag om små skattejusteringar i höstbudgeten. Och hon tycker att det ”låter lågt” och ”sticker i ögonen” när hon får frågan om miljardärernas låga skatt. Men finansministern verkar inte särskilt angelägen att förändra läget i grunden. Tydligast blir detta när frågorna handlar om förmögenhetsskatt:

”Men finns det en politisk vilja hos dig?
– Om man gör en skatteöversyn kan man diskutera det. Det finns både för- och nackdelar. Principiellt tycker jag absolut att man kan argumentera för en förmögenhetsskatt.

Det är lite svårt att veta var du står, är det en bra eller dålig idé?
– Så är det ofta i livet. Det finns både för och nackdelar med en sådan skatt.” 

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se