Stäng
september 1, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Finansmannen och riskkapitalisten Björn Savén borde ge mer tillbaka till samhället. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Hur kan vi hjälpa de rika att ta sitt ansvar?

I dag skriver Karin PetterssonAftonbladets ledarsida om behovet av högre skatter för de rikaste:

”Sverige är ett av de länder i världen där de rikaste blir rikare i snabbast takt.
[…]
De med mest pengar betalar inte längre en rimlig andel av varken inkomster eller förmögenhet. Nu är det dags att de får tillbaka den möjligheten. Det är dags att höja skatterna rejält. Det är dags att rikta ilskan åt rätt håll.”

Det är en viktig text som påminner om att fördelningspolitik inte handlar om att sänka löner för de lågavlönade för att finansiera bidrag till de oavlönade – utan om att låta de med allra störst förmögenheter och högst inkomster bidra mer. De har enorma marginaler och deras livskvalité påverkas inte av skattehöjningar som gör samhället tryggare, starkare, vänligare och rättvisare. De borde naturligtvis vara glada för att de får göra mer när utmaningarna är stora.

För alla tycks i dag eniga om att utmaningarna är omfattande. Från höger beskriver man allt oftare samhället – skola, polis, vård, försvar, omsorg, asylmottagande – som på randen till undergång. Ändå vill man inte låta ens svenska dollarmiljonärer bidra med några kronor till. Vi skrev om det på Politism i mitten på augusti:

”Är svaret nej? Då undrar man hur akuta de verkligen upplever behoven? Är svaret nej? Då undrar man om det finns någon enda samhällsutmaning alls där plånboken för de med höga löner eller stora förmögenheter inte är fridlyst?”

Högern – och i någon mån också regeringen – behöver fortfarande kunna svara på detta. För insikten är inte ny. Konjunkturinstitutet (KI) har i flera år påtalat att skattehöjningar kommer att bli nödvändiga framöver om vi inte vill börja rusta ned välfärden. Vi har skrivit om deras varningar många gånger, bland annat här, i juni förra året, under rubriken ”Varför pratar ingen om att det saknas 120 miljarder kronor?”:

”Där konstaterar KI att det krävs skattehöjning på 120 miljarder kronor fram till 2018 för att bibehålla ens den nivå vi har i dag i välfärden. Den nivå som vi alltså ser inte är tillräcklig. 120 miljarder. På fyra år. Det är inga små summor. Men de partier – både till höger och vänster – som numera kallar till presskonferens och slår på stort när de föreslår satsningar på fem eller 50 miljoner är knäpptysta. De låtsas som om KI:s prognos inte finns.”

Well. Nu står vi här. Med en regering som tidigare sagt att Sverige ”håller på att gå sönder” och en opposition som menar att samhället och våra institutioner håller på att kollapsa. Då är det verkligen hög tid att titta på mångmiljonärerna och mångmiljardärernas delaktighet. Under hela 2000-talet har de fått större och större skattelättnader, förmåner och fördelar. De har blivit väsentligt mycket rikare. Nu är det hög tid att de ger litet mer tillbaka.

Sök på Politism.se